DELA

Livskraftig småstadsidyll

Ett livskraftigt centrum och småstadsidyll
Frågan om Magazin-tomtens exploatering har väckt starka känslor. Det är ett faktum att Mariehamn är en liten stad både vad det gäller invånarantalet och areal.
Näringslivet önskar högre byggnation i absoluta centrum i hopp om att stora affärskedjor inte skall etablera sig i Jomala. Enligt min mening är frågan mycket större.

Det är fråga om vilken karaktär vill vi att vår enda stad har, småstadsidyll eller hög byggnation utan anrika k-märkta hus i centrum. Det gäller att välja vägen och ansvaret är stort. Om så sker ar att den äldre byggnationen rivs ner kommer vi och sakna den som många saknar Socis.
Vi kan ändå inte förhindra stora affärskedjor att stationera sig utanför Mariehamn. Det gäller även fråga oss av vilken anledning besöker turister Mariehamn, är det för storstadskänslan eller småstadsidyllen. Vi har mycket att utveckla även när det gäller det sistnämnda.

Det behövs gröna arrangemang, smakfull belysning mm. för att förstärka trivseln. Centrum bör byggas färdigt och bli mera livskraftigt. Jag ser specialbutiker och upprustning av det absoluta centrum som den enda rätta lösningen för den lilla staden Mariehamn. Turisterna söker inte stora kedjor på Åland. Det finns både i öster och väster. De söker idyll, natur, liv och trivsel och med det mår även ålänningarna bra.
Hannele Vaitilo (Lib)