DELA

Läs för era barn

Just nu sitter många föräldrar och hjälper sina barn med hemläxor. För några kan det vara lite besvärligt att sätta sig in i skolans rutiner med system och papper, men jag tänkte ge er en idé.

Har ni barn i låg och mellanstadiet, strunta i alla rutiner, när hösten kommer och skolorna startar upp igen kommer lärarna att ge tillbaka dem till alla elever.

Det ni kan göra för att göra era barn mer redo för hela livet är helt enkelt att göra läxorna halvdant, men läs för era barn. Ta fram böcker och läs, eller ha dem att läsa själv.

Forskning har visat att ett barn i fem-sjuårsåldern har ett ordförråd på 5000–7000 ord. Läser man för barnet, eller om barnet läser själv, så får det vid 15 års ålder ett ordförråd på 50 000–70 0000 ord.

För att klara sig i samhället, för att läsa en dagstidning, för att läsa en instruktionsbok för en mikrovåg, för att läsa ett kontrakt, behöver man minst 50 000 ord.

Så, istället för att traggla med saker som kan vara lite obekväma eller svåra, ta fram en bok och läs för era barn, det är allt de behöver.

Plus att det är kvalitetsfamiljetid. Det är en riktig hjälp för hela livet.

IGGE HOLMBERG