DELA

Långa väntetider för opioidberoende

LARO (läkemedelsassisterad rehabilitering vid opioidberoende) har stängt på lördagar och söndagar, det betyder att psykiatriska avdelningens personal hamnar på att portionera/dela ut dagens metadon/buprenorfin med mera. Det sker mellan 14 och 15. Vilket betyder att 15 minuters individuellt enskilt möte med patient ej är möjligt, trots att LARO:s handbok kräver 15 minuter. Det lilla vänterummet är förstås utsatt för köbildning, både utanför och inne. Intag av daglig dos för varje patient förkortas till max fem minuter. Snacket rent allmänt i kön är ofta missnöje, ifrågasättningar, upplevelser om orättvisor, oförståelse, samt åsikter om att ”man är ju bara en j-vla pundare”.

ÅHS har endast en läkare som har rätten att ordinera substitutionspreparat och den läkaren är sällan på Åland. Det betyder att patienter som är beroende av LARO, allt som oftast känner och upplever att den dagliga verksamheten och frågor runt den egna vården möts med argument som ” jo vi förstår, men nu tar det 2 veckor tills läkaren är här, men då skall vi ta upp det på mötet ”. 2 veckor…mycket hinner hända…

BETTIS

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp