DELA

Lagtinget kan inte flytta ut till Jomala

Jörgen Pettersson (C) pläderar för att lagtinget skall flyttas till lantbruksskolan under renoveringstiden.

Vet inte lagtingsledamot Pettersson om att Lantbruksskolan mer eller mindre är reserverad för ett center för flyktingmottagning? Detta hörde jag om redan i Portugal och i lokalpressen har vi ju senare även visat bilder på förberedelserna. Och detta är ju, vad jag förstått, högsta prioritet för den blivande regeringen. Lantrådet, blivande näring- och hållbarhetsminister, Gunell, sade ju före valet att hon ville se 245 flyktingar på Åland i år.

Alltså får Lagtinget nöja sig med något annat.

Det första lagtinget samlades i Ålands lyceum i stadens centrum. Och vad jag kan påminna mig, så samlas parlamenten världen över alltid i huvudstaden och i dess centrala delar.

Alltså kan lagtinget inte flytta ut till Jomala.

I dagens läge har vi många i staden med stora utrymmen, liksom även stora och ståtliga hotell med konferensutrymmen. Om jag drar mig till minnes, så finns även ett kongress- och kulturhus i centrum.

Den sista debatten inför valet skedde inför både kameror och publik i radions utrymmen. Eftersom lagtingsdebatterna nu skall sändas i TV, så varför inte gå in i studion och hålla debatterna?

Det finns många alternativ, men som Jörgen Pettersson säger, det börjar vara hög tid att börja diskutera alternativen.

Stephan Toivonen (ÅD)