DELA

Lägg inte ner BLD

Tack Nina!
Kunde inte uttryckt det bättre själv, precis så är det som i din ledare den 17 maj angående Barnens Litteratur Dagar(BLD)
Jag är en av många bibliotekarier på Åland som sett ringeffekterna av dessa dagar, ni beslutande ska veta att lässuget ökar kraftigt när barnen fått se och höra författare i verkligheten,dessutom ökar deras egen kreativitet att skriva. Jag har mottagit många noveller av barn som inspirerats av besöken, kom gärna och läs dem. Ringeffekten brukar hålla i sig en bit in på hösten och då börjar de snart undra vilken författare som kommer härnäst.

Arrangörerna skall ha tack, brukar det sägas, men jag måste medge att jag blev bra snopen när jag förstod att de offrar så mycket av sin egen tid,(skulle vilja se den politiker som gjorde det samma utan ersättning alls!) för att inte tala om all bilskjuts i privata bilar med körning kors och tvärs bland kommunerna för att våra barn ska f å träffa ”sina”författare.
Har hört att Åland bland författarna har ett mycket gott rykte, flera författare ”begär” sig till att få komma på BLD.Så populärt är det, och de är mäkta imponerade över våra skolor/bibliotek för att inte tala om våra väl informerade och artiga elever.(En mycket känd författare frågade mig halvt på skoj
-Tror du man kan skicka hit lärare från Sverige på praktik?)

I Sverige hör dom sig för hur det genomförs, för att själva kunna anordna,och här hotas vi av nedläggning bara för att de vuxnas kulturliv är ”finare”! För detta är Kultur på hög nivå! Hur långt tänker dom egentligen, detta är ju framtidens användare av Kulturhuset!
Barns läsande är livsviktigt! Boken är vårt bästa vapen för att skapa kreativitet och viktigast av allt,empati!
Många gånger har jag hört ”ungar” berätta att -Oj,den här grät jag till eller – Har du fler, typ av den här sorten? Den va’ så bra, kunde vart sann…elle r -Oj, tänk om det skulle vart så…

BLD har ytterligare en funktion som inte många tänker på, jag har noterat att barn är räddare om böckerna när de hört någon berätta om allt arbete de lagt ner för att skapa boken, kan ev.vara därför våra böcker är i så bra skick trots många genomläsningar, tål att funderas på…
Så jag ber er, lägg inte ner BLD !
Tilläggas bör att jag inte är en av dom skjutsande entusiastiska personerna, nej, jag är mera kategorin ”Klapp på huvudet, du är duktig men arbeta inte ut dig” för mig är belöningen en elev, med nyupptäckt intresse för bokens värld.
Utanför mitt bibliotek finns en skylt, det står -Själens Apotek- vem som kommit på denna strålande ide vet jag inte, men ibland kan två ord säga mer än en roman.
Ha en bra läs sommar
Ann alias ”BibbAnn” i Hammarland