DELA

Konstiga jämförelser i antisemitism-debatt

Replik till Martin Eneroths svar till min ”82 år sedan kristallnatt”.

Jag förstår inte den jämförelse mellan de nya ”judarna som är muslimer”? Rasism är jättetråkigt i alla fall och det kan vara sant att muslimerna är de mest utsatta för rasism nuförtiden. Inte mindre tycker jag att denna jämförelse som du drar kan vara farligt på flera sätt:

Jag pratar om en påminnelse om en händelse i Europa som är känt som förintelse eller holocaust. Det var ett av de mål av nazisterna att utrota en hel folkgrupp, och över 6 miljoner har inte överlevt denna plan. Det är ett omänskligt brott som man kan knappast fatta i ord eller är möjligt att diskutera. Jag förstår din kritik mot Benjamin Netanyahu, men jag kan inte tycka att det är passande att svara på en insändare som påminner om ett av de största mänskliga brott mot judarna (obs! i diaspora, Israel grundades nämligen den 14 maj 1948) med Israelkritik. Sådana jämförelse bagatelliserar bara vad har hänt och dess unika karaktär. Jag säger unik för att en galning (Adolf Hitler) hade på plan att utrota alla judarna, det var unikt för att en sån plan fanns inte förut.

Det måste ju vara möjligt att påminna om en sånt brott och att det har skett överallt i Europa på något sätt utan att man jämför det med nånting annat som har faktiskt lite att göra med saken. Bara för att det berör judiskt liv betyder det inte att jag vill säga att allt fungerar i Israel helt fantastiskt, eller jag tycker att det är bra vad som händer i de ockuperade områden i Palestina.

Det är viktigt att bryta med sådana jämförelse för att de bidrar till antisemitism och konspirationsteorier och ledar inte till den Israelkritik som man egentligen vill diskutera om.

JONAH JEHOSHUA JÜRGEN BOGLE