DELA

Konsekvenser av lunchpaus

Bäste Bo Sand med flera.
Om dina förslag om färjuppehåll går igenom skulle jag vara tacksam för att dessutom få hjälp med att räkna ut hur vi i den här familjen ska bära oss åt nästa höst när jag ska börja arbeta efter min mammaledighet. Jag och min sambo arbetar i Mariehamn med arbetstid 08.30-16.30 eller 17.00. Vi har båda kundkontakter vilket innebär att vi inte bara kan packa ihop och fara hem bara för att arbetstiden är slut – utan ibland måste vi sitta kvar tills kunden har fått den hjälp han/hon behöver.

Dagiset på Vårdö stänger klockan 17.30 och vår lokala butik där vi gärna vill fortsätta handla stänger klockan 18.00. Sätt er gärna ner och räkna ut hur tidigt vi behöver starta hemifrån på morgonen för att vara säkra på att hinna i tid till jobbet. Det ni behöver ta i beaktande är väglag, eventuellt trilskande barn samt färjans turlista. Och hur ska vi göra på hemresan? Vem ska hämta barnet när vi sitter på Prästösidan och precis har missat färjan på grund av halka eller lite övertidsarbete som vi inte kunde veta om på förhand?
Att ta ut firmor och jobba hit är redan idag dyrt på grund av resekostnaderna. Hur ska vi få alla speditörer, murare, elektriker med flera att lära sig turlistan? Jag minns själv hur det var tidigare när det var lunchuppehåll mitt på dagen. Man visste alltid att uppehållet var någon gång mellan 10.30 och 12.30 men aldrig lärde man sig den exakta tiden.

Redan utan turlista har det i sommar varit långa köer och väntetider vid färjanlöp till Hummelvik. Det är inte ovanligt att man åtminstone sommartid får vänta både en och två turer eftersom man helt enkelt inte får plats. Det här är inget större problem om man har semester eller bara är ut och ”finåker” men vi som bor här har inte alltid semester och vi har lika ofta som andra tider att passa.
På vardagarna ska 16 reguljära bussturer över med färjan just under de tider som tidtabell föreslås. Om extra turer kommer att köras för dessa bussar så har jag svårt att tro att inbesparingen kommer att bli så stor som rubrikerna i tidningen skriker ut.

Vad jag inte heller kan förstå är att färjan ska gå så fort en bil kommer på nätterna. Om det måste vara uppehåll – skulle det i så fall inte vara bättre att ha uppehåll på nätterna när de flesta ligger och sover?
När man läser dagens Ålandstidning (31.8) verkar det viktigaste vara att inte dagmannen på färjan blir utan jobb. Borde det inte vara annat som skulle vara viktigare?
Det finns inte arbete för alla i arbetsför ålder på Vårdö. Många av oss kommer alltid att vara tvungna att sitta och köra 90 kilometer varje dag för att få komma på arbete i t.ex. Mariehamn. Redan den körvägen tar tid. Gör inte vår arbetsdag ännu längre.
Lilian Lindholm