DELA

Kommundirektörens ovanliga CV

Undrar ni också hur Vårdö kommun kunde anställa en ledande svensk högerextremist som kommundirektör? Vad var det i hans CV som kommunen tog fasta på? Visserligen har bloggar, videoklipp och artiklar som tidigare fanns tillgängliga helt mystiskt plockats bort från internet eller blockerats, men en sak är ändå säker: Andreas Johansson är ingen dussinnazist, han har kunskaper och erfarenheter som kan komma kommunen till godo! Här är ett axplock av det han kan erbjuda:

Organisationsvana. Johansson har varit aktiv inom Vit Makt-rörelsen åtminstone sedan 2002. 2010 var han en av grundarna till Nordisk Ungdom, en fascistisk aktivistorganisation som utmärkt sig för hot, våld och annan spektakulär aktivism. Johansson var med och byggde upp organisationen från start och satte därmed sin prägel på den. Han fanns kvar i ledningen åtminstone till april 2013.

Praktisk politisk erfarenhet. Politik är inte bara att vilja, det är också att göra. Ingen vet detta bättre än Johansson, som har stor erfarenhet av att omsätta idéer i handling. 2004 dömdes han exempelvis för grov misshandel och våldsamt upplopp efter en attack mot Prideparaden i Stockholm. Samma kombination av teori och praktik har varit utmärkande för arbetet inom Nordisk Ungdom, som enligt en rapport från Statens medieråd använt sig av ”hot, trakasserier och våldsamma handlingar”. Bland annat har man trakasserat flyktingboenden, vandaliserat offentlig konst och patrullerat invandrartäta områden.

Medieträning. Johansson var talesperson för Nordisk Ungdom 2012–2013. Att vara talesperson för en fascistisk organisation innebär att man fort lär sig hantera kritiska journalister. När Johansson nu ställs inför frågan om han fortfarande sympatiserar med Nordisk Ungdom vill han inte svara ja eller nej, utan börjar istället prata om annat.

Mediebevakning. Redan under Johanssons tid i Nordisk Ungdom utmärkte sig organisationen för att skicka grupper av ”aktivister” på ”hembesök” hos journalister, lärare och politiskt aktiva för att tala dem till rätta. Nordisk Ungdom kallar själva denna verksamhet för ”Journalistjägarna”.

Internationellt kontaktnät. Genom Johansson får Vårdö kommun goda internationella kontakter med nazistiska och fascistiska organisationer i främst Östeuropa. Särskilt goda blir relationerna i Ukraina, där Nordisk Ungdom öppet stöttar nazistpartiet Svoboda och den fascistiska Högra Sektorn.

Respekt för traditionerna. När Johansson och hans vänner grundade Nordisk Ungdom visade de respekt för traditionerna och arvet från tidigare generationer. Namnet för sin organisation lånade de exempelvis från Nordisk Ungdom, grundat 1933 som ungdomsförbund till det hitlertrogna svenska nationalsocialistiska partiet.

Kamp mot diskrimineringen. Enligt Johansson finns det inga som utsätts för så mycket diskriminering som unga svenska män. Vårdö kan därmed bli först i världen med en helt ny syn på vilka som är samhällets allra mest utsatta!

Demokratiskt nytänkande. Johansson har tydligt uttryckt att allmän rösträtt borde avskaffas. Kanske blir Vårdö kommun först ut med att avskaffa demokratin?

Konsekvent handlande. Jarl Danielsson säger att man inte ska döma människor för vad dumt de gjorde när de var ungdomar. Han tycks ha missat att Johansson satt i ledningen för en fascistisk organisation så sent som 2013, att det är oklart om Johansson överhuvudtaget har avslutat sitt engagemang inom Vit Makt-rörelsen, samt att han inte heller idag kan ta avstånd från sina gamla åsikter. Genom att begå brott och målmedvetet ha byggt upp en fascistisk kamporganisation har Johansson visat att han tar sina ideal på allvar. Tar Vårdö kommun sina demokratiska ideal på samma allvar? Om ”Johanssonskandalen” kan få Vårdö kommun att vakna ur sin slummer och avskeda en tungt belastad kommundirektör som fick jobbet genom att undanhålla avgörande information om sig själv, då har kanske den här historien fört något gott med sig.

Petter

PS. Jag vill inte ha ”hembesök” från Johanssons vänner och skriver därför inte ut mitt fullständiga namn. Det handlar som sagt inte om några dussinnazister.

Källor: Expo, Statens medieråd, Expressen 121001, SVT 150714, GP 100331, LT 100819, Nyheter 24 130524, Nyheter idag 140223, Nordisk Ungdoms facebook-sida 130405.