DELA

Kom ihåg att rösta

Nu är det dags att rösta i riksdagsvalet! Den här gången är det Finlands tur att hålla riksdagsval. Eftersom jag har såväl svenskt som finskt medborgarskap berör båda ländernas riksdagsval mig starkt, även om jag har lättare att relatera till det svenska riksdagsvalet (av den enkla anledningen att jag, liksom de flesta andra ålänningarna, följer det svenska samhället via media i betydligt större omfattning än vad jag följer det finska samhället).
Men en sak vet jag om riksdagsvalet i Finland och det är att allt för få ålänningar orkar bry sig. Även fast det är ålänningarna som verkligen borde bry sig.

Varför borde just ålänningarna bry sig så mycket då? Jo, för att vi har en mycket speciell ställning i Finland som de flesta av oss är beredda att försvara med alla tillåtna medel och vi är dessutom garanterade en åländsk plats i riksdagen – en plats som givetvis bör besättas med den allra bästa representanten. Vi ålänningar klagar på allt och alla. Men vi har visst inte förstått att det är superenkelt att göra något åt det. Genom att lägga en röst på den riksdagskandidat man tror att kan förstärka den egna rösten, kan man samtidigt förminska det egna gnällutrymmet. För syftet med att gnälla måste ju ändå vara att man vill få till en förändring? En förändring som politikerna kan genomföra i vårt ställe. Vissa frågor sköts helt och hållet internt på Åland, medan andra sköts genom den åländska representanten i Finland. En representant av allra största vikt alltså!

För mig är det självklart att rösta. Jag klarar nämligen inte av att låta bli och sedan tyst se på hur utfallet blir utan rätt att beklaga mig över resultatet. Ärligt talat förstår jag inte hur gemene man på Åland resonerar när man låter bli att rösta för att man inte orkar ta reda på vad de olika kandidaterna står för.
Själv lägger jag min röst på Moderaternas kandidat Johan Ehn, kanske inte för hans underfundiga slogan (”E(h)n för alla, alla för E(h)n!”), utan för att jag tror att han är rätt man för jobbet. Jag tror att han kan göra skillnad för Åland och förmedla ålänningarnas röst till övriga Finland. Visst är det vackra ord, att Johan Ehn vill bygga broar mellan statsmakten och självstyrelsen, men jag har full tilltro till att han – om någon – klarar av att fullfölja dessa vackra ord!

Hemmavarande ålänningar röstar den 17 april och för oss utlandsålänningar sker förhandsröstning mellan den 6 och 9 april på ett förhandsröstningsställe nära oss. Det är inte svårt att rösta, inte ens fast man bor utomlands!
Julia Lindfors,
Unga Moderater