DELA

Kan man lyfta pant med falska kvitton?

I patenttvisten mellan Retpack Solutions Ab Oy och Suomen Palautuspakkaus Oy (PALPA) så lade de fram skriftligt bevismaterial om att de innehar systemlösningar som medför att man inte kan lyfta pant flera gånger på samma kvitto eller andra kvitton som inte är utskrivna av returautomaten.

I tillägg så hade man även muntlig bevisföring ifrån Alko som bekräftade under märkväl vittnesed att sådant system redan varit i bruk sedan tidigt 1990-tal. I praktiken så skall dylika försök alltså stoppas redan i kassan men nu har man ändå lyckats lyfta 900 euro i pant med förfalskade kvitton?

Vi har hela tiden betvivlat deras bevisföring och vittnesmål och än en gång har det bevisats att vi har rätt och detta är nu minst fjärde gången samma sak inträffar bara i Finland. Vore intressant att höra branschens förklaring till det inträffade.

Tilläggas kan att vi blev av med vårt patent FI 117.428 i o m att tingsrätten hänvisade till bevisföringen att ett dylikt system fanns innan vi lade in vår patentansökan i augusti 2004.

Krister A. Martell,

styrelseordförande Retpack Solutions Ab Oy