DELA

Kadaver eller familjemedlem?

Det polismannen kanske tycker är ett kadaver, är för mig en älskad familjemedlem. Förra söndagen, den 21 november, förlorade jag en av mina fyrfota familjemedlemmar i en trafikolycka, katten Moses sprang tvärs över järsövägen precis när en bil passerade. Moses

dog där och då. Sådana olyckor händer, oftare än vad vill, tyvärr. Bilföraren med sällskap blev förstås förtvivlade och chockade, och kontaktade polisen för att få hjälp med att ta reda på den lilla kattkroppen. Om allt gjorts på rätt sätt av polismannen, då, där, den söndagen, hade jag fått besked om detta direkt.

Tyvärr nådde informationen om Moses olycka mig först igår. Tack vare många personers hjälp på sociala medier, nystades Moses öde upp. Med hjälp av bland annat bilföraren, alarmcentralen, Katthjälpen och engagerade medmänniskor fick jag slutligen kontakt med den polisman som tog reda på Moses kropp. Han berättar hur han lagt kattkroppen i gräset vid sidan av järsövägen, nära olycksplatsen. Enligt utsago kände han inte till om gängse rutiner, när man finner en död katt.

Veterniär Annett Pfeifer hälsar: Om man hittar en död katt någonstans, så får man gärna lämna in den till ÅMHM Zoodiaken, tel 018-21000. Vi kollar om den har chip och om vi kan se vem som är ägare, om inte så tar vi kort och lägger ut bl.a. på Facebook, och förvarar kroppen hos oss ett tag. Gäller även jourtid i mån av tid. OBS! Kontakt alltid via telefon, mejl läses inte på jourtid.

Man kan även skicka meddelande till Åland Katthjälpen på Facebook och rådfråga. Och polisen kan vid behov även låna chipläsare från Katthjälpen Åland.

Det som var ett kadaver för en polisman, var alltså för mig en älskad familjemedlem. Jag fann aldrig Moses kropp där polismannen sade han hade lagt Moses, och fick därmed aldrig möjligheten att begrava honom. Om ÅMHM kopplats in tidigare, hade jag sluppit många dagars letande och oro, och snabbt kunnat, via chipnummer, få bekräftat att Moses förolyckats. Nu blev det inte så. Jag hoppas dock att den åländska polisen framöver alltid kontaktar ÅMHM när de finner en död katt, och att de även hjälper till att sprida denna

information till allmänheten.

Moses blev bara 18 månader. Han kom till mig som jourkatt när han var cirka tre veckor gammal, infångad med sina två bröder i skogen bakom Kantarellen. Moses bröder lever och mår bra idag.

Sov gott, fina Moses!

INGIS NYSTEDT