DELA

Jag tror på åklagaren i Palme-fallet

Som alla vet blev Gustav III skjuten på en maskeradbal 1792. Mördaren, för kungen avled först efter 13 dagar, var en man vid namn Jacob Johan Anckarström. När Gustav fick höra att det var Anckarström blev han besviken och ville inte höra talas om denne. Mördaren var ju en allmänt misslyckad och supig person med en fru som var konstant otrogen.

Nu var det ju en stor sammansvärjning som låg bakom mordet, även kungen bror hertig Karl var med på ett hörn om det kan vara någon tröst.

Sångaren och aktivisten John Lennon blev skjuten av Marc David Chapman. En del har haft svårt att ta till sig att deras store idol blev mördad av en sinnesförvirrad och utvecklat många krångliga och bisarra teorier om vem och vilka som ligger bakom. Många som hyllat Lennon har inte velat ta till sig att hans konst och politiska aktivism kanske inte var så betydelsefull eller provocerade mäktiga makthavare till mord. En futtig mördare skänker ingen glans över den avlidne som hyllas som martyr.

Samma sak är det med mordet på president John F Kennedy. Den knepige och misslyckade Lee Harvey Oswald sköt världens mäktigaste man? Nej det är för futtig. CIA, maffian, exilkubaner, sovjetiska agenter, vad som helst bara det inte är Oswald.

Besvikelsen gå igen. Inte kan Olof Palme som var en så stor statsman som utmanade världens mäktiga inte kan han skjutits av en ”levnadskonstnär” som arbetar på ett försäkringsbolag?

Men är det inte då så att de är de lite avsigkomna, de som ses som lite misslyckade och taffliga som har minst att förlora om de mäktiga stupar?

Palmes beundrare är besvikna. Ja, det var inte mäktiga män som samlades på någon herrgård och bakom neddragna gardiner konspirerade. Inget mäktigt lands fruktade säkerhetstjänst, nej det var en herre boende i Täby och varit lokalpolitiker en kort tid.

Tyvärr alla som ville se Palme som en hjälte och martyr, det var Engström. Hade man släppt alla teorier om PKK och Sydafrika hade mordet varit löst och staten sparat mycket pengar.

Tyvärr, Palme var världskänd i Sverige men spelade inte så stor roll som beundrarna vill tro. Jag tror däremot på åklagaren och jag hoppas allt fler inser och tar till sig utredningens resultat!

HENRIK ANDERSSON