DELA

Jag hoppas att högervågen blir kortvarig

Tidigare fick endast samhällets ”elit” ha någon röst i media. Internet har nu gjort det möjligt för alla att höras – det kallar jag demokrati. Men den här möjligheten har haft en– förhoppningsvis kortsiktig – negativ effekt också. Människor med traditionella och konservativa fördomar och helt utan sakkunskap har funnit varandra och har blivit medvetna att de är många. Detta har gett högerpolitiska krafter nytt bränsle. Situationen liknar fascismvågen som tog över världen under 20- och 30-talet, efter det att radion blev ett globalt fenomen. Den vågen resulterade som bekant i andra världskriget.

Tack vare vågen får nu vilken kotte som helst våga förolämpa journalister, författare, konstnärer och vetenskapsmän.

Vågen vi nu ser, ger makttörstiga politiker fri skjuts. De flyter på populistiska och traditionella fördomar så länge vågen är i rörelse och ser ner på allt intellektuellt från journalistik till konst och vetenskap. Journalistik kallas fake news, vetenskap kallas lögn och konst kallas dekadens.

Över hela världen finns det just nu makthavare som förnekar vetenskap och förtalar journalister – små figurer som försöker se ut som stora ledare. De har ingen egen agenda, bara traditionella fördomar, nationalism, rasism, fundamentalism, …. De vill ingenting, bara status quo så länge det går.

Jag hoppas att den nya högervågen blir kortvarig och inte slutar i ännu ett stort världskrig.

KAVEH BAHAR (S)