DELA

Jag har citerat om biobränsle

Nej Du, bästa Mattias Goldmann, jag har inte påstått nånting som Du antyder angående biobränslen, tillverkad av spannmål. Jag har inte själv sådana kunskaper att jag kan bedöma detta. Det är nära förtal när Du påstår något sådant.
Jag har i tidningarna citerat uttalanden i svenska YLE och tidningen Le Monde av Olivier de Schutter som är professor och filosofiedoktor vid Harvard, och verksam vid Universitet Leuven i Belgien. Han är numera topprådgivare åt FN i energifrågor globalt.
Han vill enligt tidningen Le Monde få slut på investeringar som driver upp matpriser på till exempel vete enbart i spekulationssyfte. Vi får nu betala nära 20 års misstag eftersom vi inte vidtagit preventiva åtgärder, säger han i tidningen.

Hans företrädare som rådgivare i FN 2000-2008 Jean Ziegler som är pensionerad professor vid universitetet i Geneve och i Sorbonne, Paris har sagt att satsningar på biobränsle innebär ett brott mot mänskligheten, och att bruket av biobränsle omedelbart bör förbjudas.
Min uppfattning är väl att han menat biobränsle av spannmål och andra ätbara grödor. Biobränsle av avfall från skogen, förbränning av sopor, etanol gjord på rävfett, torv, alger mm. måste väl vara godkänt?
Världsbanken har också uttalat sig att den fördubbling av livsmedelspriserna de senaste åren kan driva 100 miljoner människor i de fattigaste utvecklingsländerna till ytterligare fattigdom.

Du får ursäkta så mycket Mattias med respekt för Dina kunskaper, men jag litar mer på dessa herrars kunskaper, som arbetar globalt, än Dina kunskaper i en liten ensaksförening som gröna bilister troligen är.
Min privata åsikt är dock den att spannmål, som är ett livsmedel, brukas för att människor i rika världen skall få åka omkring i en plåtlåda och fattiga världen inte har mat för dagen, är helt huvudlöst och förkastligt.
Bruno Fransholm
Mariehamn