DELA

Inget vettigt företag

Enligt NÅ 24 jan 2014 planerar ett företag en cigarettfabrik på Åland i sommar.
Näringsministern ”hoppas de kommer igång med sin produktion”. ”Alla initiativ där folk vill starta företag och anställa ålänningar är bara positivt”. Om cigaretter …  ”en produkt som alla andra och det är en helt laglig verksamhet”.

Jag har uppfattat det så att lagstiftning och beskattning verkar för att minska på rökningen. Näringsministern hoppas kanhända att denna strävan inte ska lyckas utan att folk tvärtom ska röka mera och nya unga rökare ska rekryteras. Om rökningen hela tiden minskar blir det ju inget lönsamt företag. Fast … det kanske bara är folk långtbortistan, som vi inte behöver bry oss om, som ska röka ihjäl sig medan Åland gör vinst. Tycker man att rökfritt/drogfritt är ett eftersträvansvärt mål så kan inte etableringen av en ny cigarettfabrik vara det rätta medlet. Men minist rarna har kanske helt olika och oförenliga mål. En jobbar för folkhälsa och en annan kan ostört jobba för att ödelägga den.

Hur stolt kan en arbetstagare vara över att tillverka cigaretter och veta att ens arbetsplats är avhängig av att folk blir beroende, får KOL och cancer? Nej, försök få hit företag som sysslar med nåt vettigt!
Ann-Marie Asplund