DELA

I värsta fall måste Dinos stänga

Stadsplaner och K-märkningar tänker jag inte gå in på. Jag vill istället försöka förklara min oro för den verksamhet jag driver på Lilla torget i Mariehamn.
Jag har inget emot Korv-Görans som koncept eller de personer som ska driva restaurangen. Det är placeringen och tidpunkten som skapar problem för flera företagare på Lilla torget, däribland jag. Dinos har öppet året runt och vi är otroligt beroende av vårt gästantal sommartid. Varje euro är direkt avgörande för oss. Sommarmånaderna står för 50 procent av vår årsomsättning, varav bara juli står för hela 25 procent.

Hittills haft vi haft två entréer varav den för oss viktigaste nu försvinner och turisterna får svårt att hitta oss. Förbipasserande så kallade ”drop in-gäster” kommer i fortsättningen inte ens att kunna se att vi finns bakom den nya byggnaden.
Om vi tappar gäster redan nu i sommar kan jag bli tvungen att göra drastiska förändringar eller i värsta fall tvingas stänga Dinos. Vi lever på marginalen och det finns tyvärr inga ”högar” att ta av. Det skulle självklart kännas tråkigt att behöva kliva tillbaka nu efter att under sju år ha byggt upp ett populärt ställe med ett fungerande koncept. Givetvis kommer jag att söka lösningar och göra allt jag kan för att bli kvar.

Jag har väldigt svårt att förstå hur Mariehamns stad tänker då de ger tillstånd för byggstart nu mitt under pågående högsäsong. Tydligen tar de ingen som helst hänsyn till oss företagare som redan finns på Lilla torget. Det ska bland annat grävas avlopp och själva byggandet är knappast ljudlöst.
Vore jag en hungrig turist skulle jag knappast välja en dammig byggarbetsplats i första hand. Jag är övertygad om att ingen vill lyssna på grävskopor och få grus i maten när man går ut och äter. Visst kan man äta inomhus också men de flesta vill såklart sitta på uteserveringen. Korv-Görans planerar att öppna i slutet av sommaren vilket betyder att byggandet kommer att pågå hela sommaren.
Kunde man inte ha väntat med byggstarten till hösten? Och vem är det som får ta den ekonomiska smällen? Knappast Korv-Görans eller Mariehamns Stad i alla fall.

Sen kan man förstås fråga sig hur närliggande nattmatsställen som till exempel Miramarkiosken vid bussplan, Select och Wirrans ser på nykomlingen. Tydligen har Mariehamns Stad inte tagit hänsyn till dem heller.
Mariehamn är inte så stort att det finns plats för fler aktörer, så högst troligt tvingas någon att kasta in handduken … 

Cia Borg
Krögare
Dinos Bar & Grill