DELA

Hur mycket solidaritet och hållbarhet klarar den mänskliga friheten?

Idag ska människan leva hållbart och ska visa sig empatiskt och solidariskt till olika offergrupper i samhället. Frågan kan också lyda vilka de egentligen är som bestämmer vad som är bra för dig som individ eller på vilket sätt du planerar ditt liv.

Det är ideologin vi alla ska leva efter. Det vi som undertecknade denna insändare observerar är fenomenet att många ser skeptiskt på saken men vågar inte ifrågasätta det offentligt.

Här pratar vi om vissa fastlagda sanningar inom klimatpolitiken, hbtq-frågor, Ukrainakrig, invandring, vindkraft, hanteringen av coronakrisen och allt som lyder under den så kallade politiska korrektheten (PK).

Att människor inte vill sticka ut och kritisera offentligt är ett resultat av förtryck man utövar precis mot dessa människor som vågar yttra sig kritiskt. Detta sker i form av exempelvis cancel culture då personer blir deplattformerade, böcker som antigen förbjuds eller formuleringar i de ändras eller anpassas till tidsandan. Självutnämnda godhetsjournalister kallar de för konspirationsteoretiker, antivaxxare eller foliehattar med mera. Kritiska insändare publiceras inte men artiklar och rörelser som annammar mainstream får utrymme på tidningarnas första sidorna och lokala radiokanaler gör sitt bästa med spridningen av propaganda som gynnar alla dessa politiska rörelser.

Om inte du hittills ifrågasatt det. Ställ dig själv frågan hur mycket av det har med demokrati och frihet att göra?

När exempelvis ovaccinerad vårdpersonal blir hindrade av sin yrkesutövning och hotas sitta hemma utan lön, pensions-och arbetslösanspråk, när allt mera pengar tas från skattebetalarens plånbok för olika ideologibaserade projekt i områden undertecknade nämnde ovan?

Vi som skrev denna insändare växte upp under en diktatur. Och detta betydde att alla områden i samhället styrdes av en viss ideologi men var tyvärr mindre inriktat på sakpolitik. Och det slutade i systemets undergång.

Så kom gärna ihåg. Allt påtryck du tillåter leder till maktanvändning som inte gynnar din frihet och samhällets demokrati. I slutändan är det du som betalar. Med dina pengar och med din frihet.

Vi anser att man ska hålla mått med allt. Och ja. Solidaritet och empati är viktigt. Men tillåt inte att dessa ord användas som slagträ mot den som tänker i andra banor bredvid mainstreamen.

Och historien visade att den som sover i en demokrati kan lätt vakna upp i en diktatur.

KATJA JANETZKO
RENÉ JANETZKO

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp