DELA

Hök och duva

I motsats till Mats Löfström uppmanar Hållbart Initiativ det åländska folket att rösta på en grön kandidat, det vill säga en som inte sitter i den svenska riksdagsgruppen. Demokrati och parlamentarism mår inte bra av självklara arrangemang. Det skapar lättja. Att samarbeta med det förhållandevis stora partiet De Gröna och vara del av det stora gröna sammanhanget på europeisk nivå ger den åländska riksdagsledamoten större möjligheter att jobba för den frågan som är vår generations viktigaste fråga – hållbarhet. Naturligtvis på svenska.

Åland är en garant för ett tvåspråkigt Finland: En oersättlig bult i den svenska strukturen i Finland. Men vi är mycket mer än det. Vi ålänningar måste kunna ses också ur ett annat perspektiv än språket. Det finns inga hinder för ett tätt samarbete med Svenskfinland. Men språket garanteras inte bara genom försvarsretorik utan genom en aktiv användning i de mest aktuella frågorna i samhället. Just nu är det behovet att övergå från fossilt bränsle till hållbart producerad inhemsk energi.

När man försvarar och bevarar minoritetsspråk behöver man ibland vara hök och ibland duva. När det gäller frågor som juridik, utbildning och hälsovård behöver vi vara som hökar och försvara varje millimeter. Därför föreslår vi bland annat att man i det nya regeringsprogrammet skriver in att Finland behöver ett ombudsman som övervakar att det svenska språket beaktas tillräckligt när nya lagar formuleras och implementeras och att detta ombud skulle vara förankrat på justitieministeriet.

Men vi behöver inte vara hök i alla frågor och sammanhang. Det är bara kontraproduktivt. En samarbetsvillig duva välkomnas vid de flesta bord. Tillsammans uppnår vi mera.

PIA WIDÉN
RIKSDAGSKANDIDAT FÖR HÅLLBART INITIATIV

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp