DELA

Här är mitt anförande i sin helhet

Då ”domen” är offentlig, så ber jag att få publicera bakgrunden. Nedan följer anförandet från debatten*.

”När jag växte upp så sjöng kvinnorna: Ja, vi kan!Vi vill! Vi törs!

När deras barn växte upp så talade de om girlpower. De var också starka!

Men nu har tydligen kvinnorna plockat fram tiggarstaven och tagit på sig offerkoftan och raggsockorna för att be om allmosor, så att samhället ska finansiera något som kvinnor måste skaffa sig under många år av sitt liv.

Förlåt, det heter ju inte kvinnor. Det heter visst, personer med livmoder.

Men bästa motionärer. Ni klär inte i offerkoftor! Ni klär faktiskt bättre i högklackat när ni sitter här framför oss som tre lockande sirener och vill förtrolla oss med er sång.

Ni skriver i motionen: ’För kvinnor är menstruationsskydd en kostnad man har under stora delar av sitt liv, som män inte har. De biologiska skillnaderna är ett faktum, men kostnaderna behöver inte vara det.’

Det gläder oss från Åländsk demokrati att vi kan vara överens om att det finns biologiska skillnader mellan kvinnor och män. Ni talar om stora kostnader för sånt, som män inte har. Men hur stora är de i praktiken?

Vad kostar användningen en månad? Eller ett år? Första undertecknare, ledamot Nina Fellman hade själv ingen uppfattning när jag frågade henne i en replik förra veckan.

Nå, jag hade konsulterat några ’experter’ och blev förvånad över hur liten kostnaden var mot bakgrund av denna åtgärdsmotion. Jag förstår den, som påpekade att inte ens som fattig studerande så uppfattades kostnaden som betungande. Det fanns nog många andra besvärligare utgifter.

Som ekonom så lärde jag mig redan under studietiden att det inte finns någon gratis lunch. Det är alltid någon som betalar. Tror ni motionärer att det blir billigare om samhället ska köpa in, distribuera, handha vad jag kan se i affärerna olika storlekar, olika färger, olika varianter.

Bästa motionsställare. Ni vet mycket bra hur Ålands ekonomi ser ut i dagens läge. Känns detta verkligen som den mest prioriterade satsningen i dessa tider?

Ni skriver i er motion att det är en kostnad, som kvinnor har sin på grund av den biologiska skillnaden mellan kvinnor och män. Har ni tänkt på att män biologiskt är generellt sett större än kvinnor. Rent generellt behöver de 25 procent fler kalorier. Det innebär att de bör äta 25 procent mer. Varje dag. Hela året. Hela livet.

Vad tror ni är dyrare? Att köpa 25 procent mer mat eller att köpa menstruationsskydd under en tid av sitt liv? Vad jag kunde se i närbutiken så kostar dessa onämnbara 8 cent styck. Som används under några dagar per månad, några gånger om dagen. Inte köper man mycket mat för det.

Då ni inte kunde uppge någon kostnad, så försökte jag mig på en slimmad lågbudget i min andra replik senast för att få fram er uppfattning. Men trots att motionen baserar sig på att det är en kostnad, så besvarade ni min replik så arrogant genom att hävda att det var ’under lagtingets värdighet’ alltså att försöka få fram faktauppgifter till er egen åtgärdsmotion.

Vi från Åländsk demokrati ställer oss inte helt avvisande till denna motion. Vi känner stor sympati för att behov kan uppkomma överraskande i exempelvis skolmiljö och kan där tänka oss att det kunde finnas så kallade första hjälp-paket för att rädda unga tjejer från knepiga situationer. Men det är något helt annat än att generellt låta samhället finansiera menstruationskydd för alla kvinnor.

Om man då delar ut, bör detta vara i form av hållbara alternativ som menskoppar eller tvättbara tygbindor, eller andra miljövänliga alternativ.

Ett intressant alternativ, som nämnts här i lagtinget är en förändring av momssatsen. Det är ganska logiskt att den lägre momsen, som används på läkemedel och annat kunde appliceras, vilket skulle sänka kostaderna med cirka 10 procent.

Däremot kan vi, som sagt, tänka oss att man utreder hur dessa produkter kan finns tillgängliga för våra åländska flickor i skolmiljö. Eller snarare, bästa motionärer, ta reda på om så kanske redan är fallet. Samt verka för en lägre moms på dessa produkter.”

Jag har frågat mig: Är detta verkligen kränkande eller förolämpande? Eller är det av andra orsaker någon vill tysta mig?

 

STEPHAN TOIVONEN

Åländsk demokrati

 

*Redaktionen publicerar i regel inte inlägg från debatter på grund av utrymmesbrist. Men på grund av att detta anförande har väckt så stor uppståndelse gör Nya Åland ett undantag.