DELA

Håller borgerligheten i schack

Det finns en orsak till att Socialdemokraterna är med i den här regeringen. Och det är inte för att vi blivit ett högerparti helt plötsligt. Då skulle jag inte vara med längre.

Vi Socialdemokrater jobbar långsiktigt och vet att man måste ha en helhetsyn på samhället. Vi har en tydlig linje och det är vi som på allvar ser efter när det håller på att gå för långt. Vi är det enda vänsteralternativet, det enda parti som ser till att hålla borgerligheten lite i schack. Vi är med i regeringen för att jobba framåt, ta tag i kommunfrågan. Få en verklig förändring. Vi har en chans nu att förändra Åland till det bättre, bli lite modernare, få mer rättvisa för alla ålänningar genom att ge alla en ny kommunreform.

Vi sitter inte med i den här regeringen för att vi vill spara på ÅHS. Vi vill förändra ÅHS, förändra verksamheten på lång sikt så den blir kraftfull och hållbar. Fortsätta jobbet vi påbörjade förra mandatperioden under hälsominister Aaltonen.

I den här budgeten har vi socialdemokrater fått gehör för att alla barn upp till 20 år får gå gratis till primärvården.

Det är ett första steg. Nästa steg är att få avgiftsfritt för alla barn som behöver det till att barnpsykiatrin och få ett familjetak på avgifterna för de som behöver det. Den nordiska välfärdsmodellen bygger på en skattefinansierad offentlig välfärd. Det jobbar vi för. En sjukvård som ska vara så bra att det inte behövs privata alternativ.

Vi vill bygga ett samhälle för alla. Vill man bygga ett samhälle så måste man se helheter. Därför är vi med och bygger framtiden i en regering som faktiskt kommer att förändra Åland till det bättre. Det kommer att bli färre kommuner och det kommer att bli bra. För alla ålänningar.

Igge Holmberg (S)