DELA

Gör självstyrelsedagen till en folkfest för alla

Självstyrelsen, som våra förfäder inte ville ha, har under 100 år varit till stor nytta för oss ålänningar, för vårt samhälle och vår välfärd. Utan självstyrelsen hade inte Åland varit vad det är idag. Systemet har tjänat oss väl. Jämför vi skola, omsorg, vård och trygghet med vår omvärld har vi på det stora hela ett fantastiskt samhälle.

Vi har all orsak att vara stolta över vår autonomi, även om den inte har utvecklats i den takt och på det sätt vi har önskat och fortfarande önskar. Speciellt nu då vi firar 100 år av självstyrelse lyser utvecklingen extra starkt med sin frånvaro. Men trots det är självstyrelsen värd att fira med stort S.

I våra nordiska grannländer firas nationaldagen som en allmän ledig festdag. Detta för att alla och envar ska kunna delta i firandet. Så är det tyvärr inte på Åland. Här har endast de offentligt anställa rätt till ledig dag den 9 juni. Ur ett folkligt jämställdhetsperspektiv är det här inte rättvist och skapar helt förståeligt även irritation bland dem som jobbar inom privat sektor. Varför ska det vara så här?

Enligt Ålands Framtid ska den 9 juni givetvis vara en speciell dag som berör alla ålänningar. På riktigt. Därför har vi lämnat in en motion (förslag) till lagtinget om att tillsätta en arbetsgrupp med företrädare för alla partier för att en gång för alla komma i mål med att göra självstyrelsedagen till en allmän ledig dag. Så länge det inte är så har självstyrelsedagen svårt att slå igenom som en allmän folkfest.

Trots att Åland har rätt att själv bestämma om en rad saker är självstyrelsen bara halv. Den delade lagstiftningsbehörigheten mellan Åland och Finland sätter käppar i hjulet inom en rad områden. Så även i det här fallet. När det gäller de offentligt anställda kan Åland själv bestämma att självstyrelsedagen ska vara en ledig dag. Men då det kommer till privaträttsliga avtalsförhållanden är det finsk behörighet.

Rättvisa och rätt för alla ålänningar att fira Ålands ”nationaldag” har alltid stått högt på Ålands Framtids agenda. Med avstamp från detta jubileumsår bör vi därför ta ett politiskt helhetsgrepp för att ge alla ålänningar en 100-årspresent genom att få vara ledig den 9 juni 2023. På så sätt kan vi göra självstyrelsedagen till den allmänna folk- och glädjefest den bör och förtjänar att vara.

Inrättandet av självstyrelsedagen som en allmän ledig dag ska inte oskäligt drabba näringslivet genom ökade kostnader. Därför bör en grundlig utredning givetvis även innefatta förslag på hur detta kan lösas på bästa sätt.

Vi hoppas och tror att alla politiska partier finner självstyrelsen så betydelsefull att de är beredda att medverka till att hitta en konstruktiv lösning enligt devisen ”en för alla och alla för en”.

ÅLANDS FRAMTID

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp