DELA

God uppfostran behövs för att locka turister

Varje vår höjs uppmuntrande röster i tidningarna om hur vi alla kan hjälpa till att locka folk till Åland.

Några ord rörande ”turist främjandet” jag själv erfarit.

Med gäster från Australien, Storbritannien och Canada besökte vi Sintings badstrand i Föglö i somras och blev däremed utsatta för vad dessa människor skulle kalla för ”verbal abuse”. Det var en liten gosse i tio-års åldern som sprang omkring bland gungor och rutchkanor skrikandes grova svordomar på engelska i nån sorts inre dialog medan han lekte. Detta pågick i över en halv timme medan hans mamma låg fastlimmad vid mobilen på en filt en bit därifrån och brydde sig inte ett skvatt. Vid varje svada svordomar skruvade våra engelsktalande gäster besvärat på sig och formade troligen minnen om Åland som i denna stund sprids över deras hemtrakter.

Detta var inte första gången.

För några år sedan noterade min då 5 åriga gosse förfärat i glasskön vid bussplan, där några jämnåriga grabbar försökte imponera på samma sätt, med orden; ”Pappa! Dom använder engelskan som en leksak!”

Har god uppfostran blivit politiskt inkorrekt?

EGAN SÖDERHOLM

Australien

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp