DELA

Genmäle – Röda Korset

I ett svar på min insändare (Nyan 30.5.22) om Röda Korsets Ålandsdistrikts bristfälliga beredskap och handlingsförlamning med att hjälpa människor som flytt undan kriget i Ukraina till Åland framhåller styrelsen och verksamhetsledaren för Finlands Röda Kors Ålandsdistrikt sitt omfattande hjälparbete internationellt.

Att Finlands Röda Kors förmedlat hjälp för 7,9 miljoner euro till flyktingkrisen är mycket vällovligt, men ger inget svar på min kritik om de uteblivna åtgärderna på Åland.

Röda Korset verksamhet bör bygga på ett mänskligt ”kall” att hjälpa människor i nöd, inte att gömma sig bakom myndighetsbyråkrati. Var finns det engagemanget att bistå flyktingarna som kommit hit och deras värdfamiljer? De hjälpbehövande på Åland befinner sig inte i Ukraina eller i närområdet. Flyktingarna som kommit hit står utanför dörren!

Vad gäller Röda Korsets verksamhet på Åland kan Ålandsdistriktet tacka sin lycka att Rödakorsgården i sista stund genom stöd och donationer kunde räddas från utförsäljning på grund av krisartad ekonomi. Faktum är att det Ålandsdistriktet under den finländska manteln inte har brytt sig om Rödakorsgården tidigare, men nu då ekonomin åtminstone tillfälligt blivit löst sig passar det.

Finlands Röda Kors beslöt för ett bra tag sedan att flytta kontoret och verksamheten för Ålandsdistriktet från Rödakorsgården till andra lokaler. Därmed tappade Rödakorsgården viktiga hyresintäkter som kommit väl till pass för att stabilisera verksamhetens ekonomi.

Personligen är jag övertygad om att Ålands Röda Kors skulle fungera mycket bättre av att vara en egen, fristående enhet och inte en del av den finländska. Men det lär väl vara en omöjlighet att förverkliga, såväl juridiskt som politiskt.

Rolf Granlund

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp