DELA

Generalangrepp på jordbruket i stadsfullmäktige

Det var med stor bestörtning jag i tisdagens debatt i Mariehamns stadsfullmäktige (17 december 2013) kunde åhöra ledamot Rauli Lehtinens totala generalangrepp på det åländska jordbruket och de åländska jordbrukarna.
Alla drogs över en kam och orsaken var att det enligt Lehtinen ” bara var två bönder” som kontaktat massmedia och sagt att det som påstods i tidningen var fel.
Den artikel man hänvisade till var ”Vattenchocken” där Lehtinens partibroder i fullmäktige tillika VD för Ålands Vatten Christian Nordas beskyllt alla som brukar åkermark inom vattenskyddsområdet för att bryta mot reglerna. Vidare kunde alla enligt Lehtinen se hur bönderna bär sig åt hänvisande till artiklar i massmedia.

Bästa Rauli Lehtinen: Den utspridning av stallgödsel i november som orsakade uppståndelse både genom tidningsartiklar och känslomässiga uttalanden i både lagting och Landskapsregering visade sig vid kontroll utförd av ÅMHM varit utförd enligt gällande regler.
Att dessutom påstå att alla andra har gjort fel i vattenskyddsområdet hänvisande till hur många som väljer att gå ut i massmedia och försvara sig när man blir beskylld för någonting det är magstarkt.

Jag såg själv stadsfullmäktiges debatt i direktsändning och har dessutom i egenskap av vik.VD för Ålands Producentförbund fått samtal från medlemmar som känt sig illa berörda av påhoppen i Lehtinens anförande.
Eftersom det var i en offentlig debatt som dessa uttalanden gjordes anser jag att så starka beskyllningar som framfördes under den ovannämnda debatten bör kunna bestyrkas på ett vedertaget sätt.
Det åländska jordbruket och jordbrukarna kräver en ursäkt av Rauli Lehtinen.
Henry Lindström
Vik.VD Ålands Producentförbund