DELA

Fyra svar från Lampinen

Nyan den fjärde juni är ett exempel på varför relativt få förutom mig vågar protestera emot flyktingmottagande. (Vilket i sin tur gör det orimligt att utgå från att en majoritet av väljarna är för, bara för att 100 procent av partierna är det.) Om nån kallar sig eller av andra blir kallad för rasist, är det fritt fram för mycket, inklusive att göra vilseledande sammanfattningar av det personen skriver.

Här ska jag replikera fyra personer med 2 000 tecken:

Harriet Tuominen (Nyan): HT skrev så här: ”Hur stor del av Ålands befolkning skulle kunna bo här 2065 om Åland fortsätter med sin flyktingpolitik? Den högst märkliga frågan ställs i en insändare…”

Den ställdes inte.

Jag skrev så här: ”Hur stor andel av Ålands befolkning skulle, år 2065, kunna bo här med anledning av flyktingpolitik? Vilket är samma fråga som: Hur stor andel av Ålands befolkning skulle, år 2065, kunna bo på Åland för att de själva eller deras föräldrar/förfäder kom hit via flyktingpolitik?

Många kallar detta för osmakliga frågor. Men de är andra frågor än den som HT skrev ihop själv och presenterade som ett citat. Hade varit lätt att ringa och fråga vad jag menade. Men då hade man ju inte kunnat kalla frågan för ”märklig”.

Mitt förslag till Nyan: En officiell rättelse, eller en anmälan till mediegranskningsorganet Opinionsnämnden?

Tony Wikström (S): Ja, det är absurt och ovärdigt att försöka koppla ihop alla nya former av rasism med de gamla nazisternas våld.

Jörgen Pettersson (C) : JP skrev: ”Tag kontakt med någon som verkar annorlunda än du själv…” Jag hade Soran Ismail hemma hos mig i slutet av april. Vi spelade in lite grejer för SVT. Räknas det?

Igge Holmberg (S) : Är du säker på att de som är emot flyktingmottagande är i minoritet?

IH nämnde ”pseudovetenskap”. Intressant ämne. Jag är ganska korkad när det gäller det mesta förutom det verbala. Däremot har jag koll på IQ-kartan och det som den säger om världen. Googla frasen ”IQ map” och titta på bilderna som kommer upp.

Daniel Lampinen (N)

Svar: Jag ber så mycket om ursäkt, men jag trodde faktiskt det var vad som avsågs med frågan. Ibland kan det vara bra att uttrycka sig tydligt.

Och så ett missförstånd från herr Lampinens sida; jag har inte citerat, jag har återgett. Inga citationstecken.

Harriet Tuominen