DELA

Framtidssäkra skärgårdstrafiken – våga se helheten

    Regeringens besked om att lägga ner Tvärgående linjen väcker starka känslor – det är helt förståeligt. Själv har jag försvarat linjen i otaliga insändare, debatter och nu även i plenum. Men vi måste också våga se bortom enskilda rutter och fokusera på helheten: hur bygger vi en hållbar skärgårdstrafik för framtiden?

    Tvärgående har länge varit sårbar – varje gång infras budget spricker är det denna linje som ifrågasätts. Varje gång någon färja har gått sönder är det tvärgående linjens färja som har fått rycka ut. Det är en bitter medicin för mig att svälja med en nedläggning. Vi måste dock förhålla oss till verkligheten: Åland kan inte bli ett nytt avsnitt av Lyxfällan. Vi får inte lämna efter oss ett skuldberg till kommande generationer. Alla verksamheter gör nedskärningar – sjukvård, utbildning, förvaltning – och skärgården är inte undantagen.

    Det är ett faktum att vi blir färre i skärgården, och det syns tydligt på färjdäcken under lågsäsong. Samtidigt när solen börjar lysa på våren är det totalt omöjligt att boka. Vi har nu ett analysverktyg som visar beläggning ner på enskilda turer, vilket möjliggör bättre prioritering. För att kunna erbjuda fler avgångar där behovet är störst måste vi tänka nytt: kortare rutter ger oss större flexibilitet och lägre kostnader. Kartan ser ut som den gör – vi måste använda den smart, inte spränga budgeten i försök att gå emot verkligheten. Olika alternativ utreds inom den politiska tankesmedjan där jag hoppas att vi kan låta sifforna tala framom politiskt käbbel.

    Att framtidssäkra skärgårdstrafiken handlar om att skapa ett system där båtar och avgångar används så effektivt att driftskostnaderna sjunker. Ett exempel är Knipan, som idag kostar pengar i reservläge. Regeringen föreslår att den i stället används i trafik mellan Hummelvik och Kumlinge för att avlasta den norra linjen – ett smart drag som skapar nytta till en ytterst liten merkostnad. Inbesparingen gällande Ejdern är således reell samtidigt som kapaciteten på norra linjen behålls intakt då den bäst behövs.

    Hur hamnade vi i dagens läge? Bland annat genom att avbryta Åva–Jurmo och Svinö–Gripö-projekten i sista stund. Hade de blivit verklighet, skulle både budgeten och kapaciteten sett bättre ut idag. Samma misstag får vi inte upprepa. Kortruttsprojektet är avgörande – det kommer förändra resvägar, ja, men helhetsbilden är tydlig: det är nyckeln till en ekonomiskt hållbar trafik. Vi måste också inse att fortsätta som idag kommer att leda till fler bittra pillerburkar framöver.

    Jag vet att förändring är svår. Men vi måste låta siffor väga tyngre än vana och bekvämlighet. Under resten av min mandatperiod kommer jag göra allt för att säkra att vi lämnar över en skärgårdstrafik som är på god och stadig väg att bli mer ekonomisk, mer tillförlitlig och framtidsanpassad.

    Vi är redan en bra bit på väg – om vi vågar kompromissa och samarbeta över partigränserna kan vi nå hela vägen. Vi inom skärgården måste också släppa byatänket och se den större bilden – kan jag kan också ni.

    BENNY PETTERSSON (LIB)

    Kumlinge