DELA

Fortfarande en icke-fråga

Hej Stephan. Jag, och en stor tyst majoritet med mig, har inget emot att debattera flyktingpolitik. Men att det ska bli en ”stor fråga” för valet i höst, det tycker jag inte. För det är inte en stor sak. Folk kommer och går hela tiden.

Det handlar i första hand om 20 människor som kommer i höst. Det kan ingen göra något åt. Så dem ska vi ta emot på bästa sätt och få dem att känna sig välkomna.

Sen kommer vi till dina fantasisiffror om 350 ”syrier” på 10 år. Låt mig nu vara lite pedagogisk här.

Ok, Mariehamn har beslutat att ta emot 40 flyktingar på 10 år (kan bli 38–45 beror på vilka familjer som kommer). Du säger att Jomala ska ta emot en familj. Vi säger 5 personer till. De kanske upprepar detta två gånger under 10 år, så 10–12 människor till. Sedan har jag inte hört många kommuner som bestämt sig ännu. Vårdö lär ju inte ta emot några när de nu leds av en nynazist, så den kommunen kan vi glömma. Men säg att tre-fyra kommuner till tar emot 20 personer, och då räknar jag generöst. Då är vi fortfarande under 90 personer.

I fjol flyttade över 900 personer hit och över 600 flyttade bort. Men det kom 300 människor till hit. Jag ser ingen katastrof i det. Tror inte någon som inte har vänner som flyttat in ens märkt vilka som är nya.

Vad gäller att ”jag och de mina” skulle bestämma så stämmer det ju inte heller. Det är Migrationsverket som beslutar om anhöriginvandring. Ja, du har rätt i att skulle jag få bestämma skulle jag hellre återförena familjer på Åland än ha en man och en hustru, barn och föräldrar åtskilda i olika världsdelar. Det är inget jag skäms att erkänna.

Ett annat problem med att du fortsätter nämna 350 syrier är ju att de flyktingar vi får kan komma från Afghanistan eller Kongo. Det är egentligen rätt liten chans att våra inflyttare kommer från Syrien, eftersom många kommuner ville hjälpa de syriska flyktingarna så valde Mariehamn att inte specificera varifrån våra nya ålänningar kommer.

Det är, igen, Migrationsverket som tar de besluten.

Så till att börja med, inte ens med generösa räkneexempel så blir det 350 människor. Lägg sen till att vi har att göra med Finska immigrationsmyndigheter, som är mycket mer restriktiva än de i Sverige, så lär det inte bli mycket anhöriginvandring.

Så vi pratar antagligen om 50, högst om 80-90 personer över en tioårsperiod.

Det är inget som kommer att knäcka varken åländsk ekonomi eller den ”åländska nationalsjälen”, om man nu tror på en sån.

Det kommer att ge oss nya ålänningar som kommer att ge oss nya upplevelser och barn som kommer att bli företagare och förbättra sitt nya hemland.

Och, seriöst, ge upp din fascination med våldtäkt. Det är bara sorgligt och på något sätt tror jag inte att det är kvinnornas bästa du tänker på i första hand. Då skulle du koncentrera dig mer på feminism än på invandring.

Antirasistiska hälsningar från

Igge Holmberg