DELA

Fiske i grumligt vatten

I sin insändare om sportfiske i Föglö filosoferar Mats Granesäter (s) bland annat om avundsjuka och svunna tider. En av hörnstenarna i vårt nuvarande demokratiskt skapade samhälls- och rättssystem är individens frihet och den grundläggande rätten för alla att bestämma över sig själva och sin egendom. Vill till exempel Granesäter dela med sig av sitt eget fiskevatten till turister och andra fiskeintresserade är han varmt välkommen att göra det. För det kan väl inte vara så att det är det som den refererade avundsjukan handlar om, att han eventuellt inte har något eget fiskevatten att dela med sig av?

I de svunna tider (1988) som refereras till i insändaren fanns också ett alternativt samhällssystem, frekvent använt i våra östra grannländer, som inte var lika noga med individens rätt till egna val. En ideologi som jag är säker på att de ”välbeställda ryssar” som Granesäter hänvisar till i sin insändare, är minst lika glada för att ha gått i graven som de flesta av oss andra är.

Den brännande frågan om sportfiskets framtid på Åland handlar egentligen bara om en enda sak – respekt för rätten att låta var och en besluta om nyttjanderätten av sin egen egendom, må vara stuguthyrare, vattenägare, fritidsfiskare eller ”välbeställda ryssar”. Men låt för guds skull var och en ta sina egna beslut – det vinner alla på!
”Turistvän och vattenägare”