DELA

Finska Centerns attityder till svenskan

Kiviniemi en katastrof. Att vi är tvungna att ha en Centerpartist som statsminister är i sej själv en katastrof, att centertoppen har polisutredningar som inte är slutförda misstänkliggör dessa valbidragsfuskare än mer.
I frågan om Karleby ska höra till Vasa eller Uleåborg ska tjänstemännens svenskakunskaper i dessa städer undersökas. Denna undersökning är korrumperad till Uleåborgs och finskans fördel. Centern är inte trovärdig, vi har haft Väyrynen med skandalen med Jalasmökki, Vanhanen med virkeshögen plus textmeddelanden och kvinnoaffärer. Besökte Kiviniemi någon åländsk kommun? Varför kom hon inte till Kökar?

Inget fel på finskan men många som talar det språket har kraftiga attitydproblem. Språkkunnighet är en rikedom. Därför bör man underlätta och inte försvåra för svenskan. Svenska är ett nationalspråk vilket inte Centern och Samlingspartiet tycks förstå, speciellt inte nu då riksdagsvalet nalkas och det kan ge röster att vara svenskfientlig i stora delar av Finland. Ett exempel är HNS styrelsen som stängde BB i svensktalande Ekenäs.
Tur att det finns folk som är flexibla och inte hatar det de inte kan utan älskar sin nästa och försöker lära sej. Det gagnar oss alla.

Kurre i Jurmo