DELA

Festivalpass eller inte för ditt barn?

Denna insändare gäller de föräldrar som står i beråd att låta sina minderåriga ungdomar gå på festival och tänker köpa Rockoffpass.
Efter flera års återkommande festivalarrangemang på Åland vill vi från landskapsregeringens operativa referensgrupp för alkohol- och narkotikafrågor komma med några viktiga fakta för alla föräldrar. Många föräldrar köper pass åt sina ungdomar i tron på att det är ett tryggt och övervakat tillfälle att låta ungdomarna vistas ute på egen hand.

Vi kan bara konstatera att så är inte fallet.
Många ungdomar använder festivaltiden till att vistas utanför området och träffa vänner. Ungdomarna utanför är vanligtvis onyktra. De hör musiken och kan därmed styrka inför föräldrarna att de visst lyssnat på artisterna.
Vi påstår inte att just ditt barn kommer att göra så, men obönhörligen finns det någons barn som gör så.

Vill du som förälder känna dig trygg angående just ditt barn så rekommenderar vi att du tar en promenad någon av kvällarna och själv ser om ditt barn är med ungdomarna på utsidan.
Rockoff som arrangemang är helt alkoholfritt för minderåriga så de som vistas där inne kommer att ha en fin, upplevelserik kväll; ett otroligt bra tillfälle för ungdomar att vara ute och umgås med vänner och lyssna på musik i sommarnatten!
Tack vare den åländska festivalen har ungdomarna inte samma stress och nyfikenhet att fara på festivaler utanför Åland och det borde alla föräldrar uppskatta!

Tips inför sommarens festival:
n vandra på stan
n var vaken när ditt barn kommer hem
n skapa nätverk med andra föräldrar
n prata med ditt barn om hur kvällen varit

Vi önskar er alla en fortsatt skön sommar och en trevlig festival!

Landskapsregeringens operativa referensgrupp för alkohol- och narkotikafrågor