DELA

Femtio nyanser av ”rasism”

Jag gillar debatter. Att då skriva om pensionsfonden är dumt!

Blev fundersam när jag läste att den inkommande flyktingarna skulle vara helt gratis för staden – och inte bara tre år som tidigare.

Jag ville analysera detta, som en ekonom, dvs fördelar & nackdelar / intäkter & kostnader. Nettot visar vägen.

Flykting”debatten” var annorlunda. Man talade om fördelar, solidaritet och att det är gratis. Vi kör! Den som säger något, stämplar vi som ”rasist”. Busenkelt.

Jag skrev en ny insändare. ÅT stoppade den så jag lade den i Fb-gruppen Åland Ekonomi och i Nyan.

Att lyckas få in en kil i flyktingdebatten visade sig vara som att tända eld på fjolårsgräs. Varför är det så?

Inlägget har i dagsläget över 650 kommentarer och jag har försökt analysera vilka grupper som är ”skeptiska”. Alltså vilka nyanser av ”rasister” finns det?

Den första nyansen är de, som säger att Åland har fått internationella garantier för att skydda det svenska språket och kulturen. De säger att det är fel att politikerna aktivt försöker ta in personer med annat språk, annan kultur och annan religion. De anser att inflyttning via arbete och kärlek räcker och att Åland är bra som det är. Är de ens rasister?

Den andra nyansen hänvisar till kostnaderna och Kommunförbundets enkät, som visar att ersättningarna från staten är för låga och under för kort tid. De frågar sig vad detta 15-års-projekt kostar för en stad där matbankens verksamhet växer, man sparar på gatubelysningen, slår samman barngrupper, höjer föreningarnas hyror och gatorna, ja se själva!

En nyans påpekar att man kan hjälpa på närmare håll. Fler för samma peng. Fel solidaritet? Rasism?

En nyans har sett bilder från kriget i Syrien, som blev IS-terroristerna krig. De såg dåden i Paris och Köpenhamn och hört att Sverige har många IS-krigare. De är rädda. Men rasister?

En nyans har hört/sett om ”utvecklingen” i Sverige. Lärt sig de nysvenska orden ”hedersmord”, ”balkongflicka” och ”gruppvåldtäkt”. Kanske fått ett flygblad i handen i Uppsala med texten: Döda alla otrogna! (alltså svenskar). Senaste jul vågade de inte sätta upp kristna symboler i fönstren jul av rädsla för IS-sympatisörer. Rasister?

En nyans läste i Hbl om våldsbrott och utlänningar. Statistikcentralens siffror visar att det är 53 gr större sannolikhet att en ”Irakier i Finland” begår en våldtäkt än att en finländare gör det. Om vi har en stad med 10.000 innevånare, varav 189 är irakier och om det sker en våldtäkt så är alltså chansen lika stor att en av irakier begått brottet, som att någon annan gjort det. När hela programmet är klart om 12 år kan vi ha ca 300 syrier på Åland.

Hen förstår att få begår våldtäkter, men är orolig för sina döttrar och sin partner. Hen stämplas som rasist, men förstår inte varför.

En nyans bor i Sverige men vill återvända. De har sett hur stadsdel efter stadsdel har förändrats. Och hoppas att det då det ska vara som förr. De blir sårade av att kallas rasister.

Nån är invandrare, som vet hur svårt det är att få att få ett jobb här.

En nyans är muslimer från annat håll, men känner de olika falangerna. Kan man vara rasist, även om man har samma religion som flyktingarna…

En nyans anser att man måste få debattera om allt. De är arga, frustrerade och talar om censur.

Är alla dessa rasister? Ja, enligt ÅT och stoppar insändare. Få enligt min mening.

I fullmäktigedebatten talades om en oro – för kritiker till flyktinginvandringen. Kan Åland få sin egen ABB, liksom Norge? Ja. Hur? Enklast genom att strypa debatten och göra alla unga invandringskritiker frustrerade. Tidningarna har ansvaret.

Hur får vi en öppen debatten i pressen? Genom ett upprop om folkomröstning?

Stephan Toivonen