DELA

Felriktade rallarsvingar av Holmberg

Bästa John Holmberg. Jag är förvånad att du riktar dina rallarsvingar mot socialdemokraterna, liberalernas kollega i oppositionen. Förr kunde vi samarbeta också om ekonomiska frågor, men den socialliberala falangen har tydligen helt fått underkasta sig den marknadsliberala. Det är tråkigt att John Holmberg finner det nödvändigt att gå så hårt åt oss, i så känslomässiga och aggressiva ordalag.

Detta är socialdemokraternas syn på den ekonomiska politiken: Det går inte att spara sig ur en kris, lika lite som att bromsa sig upp för en uppförsbacke. Alla andra länder satsar på att stimulera sina samhällen därför att företagens lönsamhet lider och arbetslösheten växer. Det är klassisk konjunkturpolitik, som de flesta ekonomer omfattar. Man kan inte bedriva samhällsekonomi enligt samma principer som en privat ekonomi. På samhällets balansräkning finns arbetslöshet, utslagning, ojämlikhet, sjukdom, missbruk och annat som följer i spåren av en ekonomisk kris. Allt det kommer också på samhällets nota. Socialdemokraterna för en ansvarsfull ekonomisk politik där vi är beredda att både spara och satsa. Just nu är tidpunkten för inbesparingar helt fel. Vi befinner oss mitt i krisens epicentrum. Att ÅHS ska drabbas hårdast är också dumt. Efter pandemin ökar troligen trycket på sjukvården bland alla dem som nu hållit an på grund av smittan. Högre tryck går inte att kombinera med mindre resurser. Vi har rätt att försvara sjukvården och vi kommer att fortsätta göra det. Jag har ställt frågan vad som motiverar just landskapet Åland att välja vägen att spara när andra länder, allt i från Tyskland till USA, väljer en annan väg. Är det också fel att regeringen i Finland lånar för att ge Åland sjöfartsstöd och upprätthålla våra kommunikationer? Vi tänker nog inte på nästa val i det här skedet. Vi är allvarligt oroade för Åland och för den ekonomiska politik regeringen Thörnroos för. Uppenbarligen med stöd av liberalernas John Holmberg.

CAMILLA GUNELL
ORDFÖRANDE ÅLANDS
SOCIALDEMOKRATER

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp