DELA

Fel att låta ovaccinerade gå utan lön/få lägre lön

Även om man skulle vara 100 procent säker på att pandemins lösning är att så många som möjligt/alla ska vaccinera sig, så är det från mitt perspektiv ändå fel att avskeda eller uppmana någon som valt att inte vaccinera sig att ta tjänstledigt utan lön/omplacera med lägre lön. Tills att man tänkt igenom frågan helt och hållet ur alla aspekter är det mer skäligt att alla som inte kan vara på sina jobb får behålla sin lön.

Jag skriver inte utifrån att jag själv är i situationen. Jag är själv vaccinerad och jag tänker inte heller att det är en enkel fråga med enkla lösningar. Jag kan från rådande kunskapsperspektiv förstå önskan att vårdpersonal ska vara vaccinerade och behovet att skydda särskilt riskgrupper. Jag kan förstå att man kan känna sig tryggare med vaccinerad personal. Det behovet och önskan om trygghet behöver också bemötas och lösas på något vis och ekvationen på den nivån är inte självklart enkel. Jag har respekt för de som arbetar med att lösa den.

Men det känns ändå väldigt fel i mig utifrån följande perspektiv:

Vaccintvång innebär i praktiken att en viss grupp människor behöver gå emot sin vilja för att kunna behålla sina jobb. Man kan välja att sluta men det är få förunnat att kunna ”välja” att stå utan försörjning för sin familj. Tvång och hot i min upplevelse leder till minskad tillit. Tillit är kittet som gör att ett samhälle kan fungera på ett tryggt sätt och vi må bra tillsammans.

Kanske kan någon tycka att tvång är befogat i detta sammanhang. Att ovaccinerade får ta konsekvenserna för de kan helt enkelt bara välja att vaccinera sig. Jag tycker dock inte det är så svartvitt, och självklart just i detta fall. I mig känns det väldigt sorgligt med starkt fördömande av ovaccinerade som grupp. Liksom det är sorgligt att från andra hållet fördöma vaccinerade.

Det finns olika anledningar till att människor väljer det ena eller det andra. Alla orsakerna kanske jag inte personligen ”håller med om”. Och jag tycker också att med frihet kommer även kärleksfullt ansvar och att ha förståelse för och respekt för andra människors behov. Men ett sunt och demokratiskt samhälle bygger för mig på bestämmanderätt över sin egen kropp och respekt för den enskilda människans värdighet. Vi måste ha rätt att lyssna in vad som är bra för oss och kunna säga ja eller nej utan att bli fördömda eller förlöjligade eller utan försörjning. Hur mycket olika experter och forskare än skulle uttala sig (och även om det skulle råda fullständigt konsensus inom området, vilket det sällan är) så är det fortfarande den som känner kroppen inifrån som slutligen behöver få vara ansvarig för sin hälsa och ”expert” på sitt eget område. Den inställningen och respekten hoppas jag att alla som jobbar inom hälsa och sjukvård ska ha, och jag är rädd att om det perspektivet försvinner, att vår hälso- och sjukvård kan komma att försämras.

Jag upplevde vaccinet (första dosen) rätt starkt i min egen kropp. Jag hade bland annat ”fladder” och vag hjärtklappning väldigt länge. Min mens som annars är väldigt regelbunden kom en vecka tidigare och jag blödde mer än annars. Jag har också sedan tiden för vaccinationen haft starkare fysiska PMS symptom en längre tid innan mens. Jag vet att en persons subjektiva upplevelse inte är några vetenskapliga sanningar och absolut kan det vara att dessa symptom har helt andra förklaringar också. Mycket troligt kan det också vara så att jag skulle få mycket starkare symptom vid covid-smitta. Men när jag delade med den sköterska som gav mig dos två sa hon att det var många som talat med henne om just mensrubbningar. Även hon själv hade fått det efter vaccinet. Många kvinnliga vänner jag talade med fick det också. Tidig forskning har visat på en liten, tillfällig, förändring i menscykelns längd men det kan finnas områden kvar att utforska.

Jag är fortfarande lugn i mitt beslut att jag tog vaccinet. Min intention med det jag skriver är inte att påverka någon att inte ta vaccin. Men jag känner förståelse och respekt även för människor som tvekar eller till och med är helt säkra på att de ska låta bli. För biverkningar finns också. Och går jag bara till mina egna milda upplevelser av biverkningar som exempel så kan hormonella förändringar eller mensrubbningar kanske vara något som påverkar någon annan väldigt starkt. Det är mycket vi ännu inte vet.

Det finns en kunskap om att vaccinet just nu skyddar mot svår sjukdom och död och att man som vaccinerad smittar under lite kortare tid. Men vi vet samtidigt inte om det är vaccinerade eller ovaccinerade som kommer belasta vården mest om två eller tio år. Vi kan anta och tro olika saker men vi kan helt enkelt inte veta då vi inte ännu är där. Att inte tro sig veta allt skapar en ödmjukhet, i iallafall i mig, att man behöver ha möjlighet att få välja olika – utan att bli förlöjligad på sociala medier eller få konsekvenser som blir förödande för sig själv och sin familj. Men också en öppenhet att lära och se mer tillsammans. Och hitta lösningar som blir bättre för alla.

JENNIE ELEVALL

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp