DELA

Färre fyrverkerier är bra för alla

Nyåret är nära – en högtid förknippad med stort nöje och firande. Tolvslagets fyrverkerier är viktiga för att markera ett avslut och en början.

Men den springande frågan är: Ska vi fortsättningsvis låta alla smälla var som helst och hur som helst?

Många djurägare tvingas täcka för fönster, lägga på musik för att överrösta ljud från den sporadiska uppskjutningen av fyrverkeripjäser och i vissa fall ge lugnande medicin. Vilda djur tappar orienteringsförmågan.

På Åland har pjäser använts för att riktas mot ordningsmakten och spränga postlådor. Soprum har fattat eld då gamla fyrverkeripjäser slängts. Många av dessa säkerhetsproblem uppstår i kombination med alkoholkonsumtion.

Finländare skjuter upp 300 ton fyrverkerier. För att tillverka dessa gräver vi ut metaller från berggrunden och tillverkar raketer som sedan ofta transporteras långt, ibland runt halva jorden. Det blir dessutom en hel del skräp kvar i naturen efter nyåret.

Privata fyrverkerier fungerar inte på ett tryggt sätt för alla.

Den moderna rättsuppfattningen inom alla typer av nordisk skyddslagstiftning, vare sig det handlar om djurskydd, miljöskydd eller kemikaliesäkerhet, är att strängare lagstiftning är en sista utväg om det gång på gång visat sig att det individuella ansvaret inte håller i mottot ”frihet under ansvar”.

Åland har behörighet att reglera användningen av fyrverkerier. Vi kan besluta om det här själva – om vi vill. Men det ville inte lagtinget i början av året när man behandlade ett medborgarinitiativ om att begränsa fyrverkerier för privatpersoner, men det ville Hållbart Initiativ.

Vi föreslog att professionella aktörer som är utbildade och certifierade till skillnad från privatpersoner, är de som ska få sköta pyrotekniska artiklar. Djurägare kan på ett bättre sätt hantera på förhand anmälda fyrverkeritillställningar och arrangörerna har varit noggranna med att städa upp efter sig och minimerar negativ miljöpåverkan.

Är det privata nöjet under några timmar per år verkligen värt den skada och lidande som uppstår på våra djur, vår natur och våra medmänniskor?

SIMON HOLMSTRÖM

LAGTINGSLEDAMOT (HI)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp