DELA

EU-stöd åt finskspråkiga

Jag besökte Helsingfors nyligen. Jag åkte med båt från Stockholm till Helsingfors. På hemresan började jag funderade på EU-stöden. Nog borde väl egentligen man kunna dela ut något stöd till de finskspråkiga i vårat östra grannland?
I Helsingfors stötte jag på endel svenskspråkiga. De hade mycket intressant att berätta. Det är tydligen allmänt känt bland svenskspråkiga i Finland att de finskspråkiga inte har det så lätt. För det första vet alla svenskspråkiga att finskspråkiga ser dåligt!? Det var en överraskning för mig. Men de visade mig hur man enkelt kunde bevisa det (även om de finskspråkiga försöker dölja sitt handikapp och försöker att hålla tyst om det).

Titta på först bästa produkt i matvarubutiken. De stackars finskspråkiga har en betydligt störrre text för att de skall kunna se vad det är för produkt de köper. Svenskspråkiga ser bättre. Men ta då i beaktande invandrarna.
De vet på något magiskt vis själva vad för produkt de köper. De klarar sig utan någon text på produkten över huvudtaget!? Om de sen öppnar varje produkt för att kolla vad som finns inuti kan jag inte uttala mig om. Kanske de tittar på formen på produkten? Jag vet inte? Men det där med att ta reda på vad som är vad och vad som händer verkar vara något som finskspråkiga generellt har problem med.

svenskspråkiga och invandrare genast ser när en fara hotar, då behöver finskspråkiga en stor förklarande skylt. Den måste vara stor så de ser vad som står, förstås. Lite underligt tycker jag det är att det inte irrar in en massa svenskspråkiga och invandrare på till exempel farliga arbetsplatser. Man tycker ju byggjobbarna skulle ha fullt upp med att ta hand om skadade människor som kommit in på området. Fast just det glömde jag fråga när jag var i Helsingfors.
Men det verkar annars vara något som sitter i ryggmärgen hos både svenskspråkiga och invandrare. Det är tydligt att man i dessa grupper lär sina barn från tidig ålder att identifiera faror. Det finns andra kunskaper som också sitter i ryggmärgen hos både svenskspråkiga och invandrare – matlagning! Dessa grupper vet till exempel hur man kokar gröt och hur man lagar paj. Sånt här, har jag lärt mig, kan inte finskspråkiga. De måste ha receptet utskrivet på produktförpackningen!?

Det som dock förvånar mig är att de förväntas se den lilla texten som recepten är skrivna med. Kanske man kunde använda EU-stödet till att trycka en större text? Och nog borde ju de finskspråkiga erbjudas en lite mer varierad kost. Jag tycker gröt och paj skulle bli enformigt i längden. Så gärna fler recept på förpackningarna också, tack.
En annan sak jag märkt som för förvånade mig stort var att finskspråkiga måste ha ett väldigt kort minne. Medan jag var inne i en stor affär i Helsingfors utropades samma information minst dubbelt så ofta på finska som på svenska. Tänk att måsta leva med så kort minne.
Hur nu sen alla invandrare klarar sig utan att ta del av samma meddelande förblev ett mysterium. I den stunden kunde jag förstå varför det finns så lite invandrare i Finland. Insikten jag fick efter mitt besök i Helsingfors är att svenskspråkiga och invandrare där måste betraktas som någon sorts övermänniskor. Nog är det ju med tanke på allt detta fullt förståeligt att man satsar mer på finskspråkiga tjänster.
Hur svårt skulle inte de finskspråkiga få det annars? Bara genom att ta bort recepten på produkterna kunde säkert halva den finskspråkiga populationen gå under. Ändå har jag inte alls nämnt hur svårt de finskspråkiga har det med allehanda manualer, samhällsinformation, TV-textning, marknadsföring och mycket mer.
Nej, jag vill ha ett EU-stöd för de finskspråkiga!
Svensk med medlidande