DELA

EU och momskrånglet

Nu när det är dags att välja ledamöter till Europaparlamentet är det dags för kandidaterna att redovisa om de tänker göra något för att underlätta momshanteringen för oss som bor på Åland och i de övriga femton regionerna som ligger utanför EU:s mervärdesskatteområde. I det syftet kan lagstiftning och programutveckling samverka.

Lämpliga åtgärder kunde vara:

– Förbud mot leveransvägran till dessa områden (icke-diskriminering).

– Obligatoriskt att sälja utan moms till dessa områden.

– Om säljaren ändå lagt på moms så blir säljaren återbetalningsskyldig till köparen.

– Förenklat förfarande för momsbetalning vid leverans: en automatisk momsfaktura skapas och man betalar vid uthämtning eller efter hemleverans.

– Obligatoriskt för leverantörer av faktureringssystem att koppla momshantering till leveransadresser. Inom EU: moms. Norge, Åland, etc: ingen moms.

Jag talade en gång med ett företag som utvecklar faktureringssystem som används i Finland men inte på Åland. Enligt dem berodde det på det åländska skatteundantaget. Jag förstod inte varför det skulle vara ett problem, men avstod från att fördjupa mig i frågan.

Förra året gjordes en tävling om förenkling av momshanteringen med namnet #ÅlandVATtheHack, men målsättningen var enligt min uppfattning alltför blygsam.

Vi som bor i dessa områden (Kanarieöarna, Büsingen am Hochrhein, etc.) är flera miljoner, tillräckligt många för att inte bli ignorerade, om vi bara kan börja med samverkan och ställa krav för att lösa problemet. Dessutom finns det ett antal områden som tillhör EU-länder men som inte är med i EU (t ex Färöarna) som kanske har samma problem.

Jag vet inte om den pågående momsreformen inom EU har vårt momsproblem på dagordningen, men det borde vara ett lämpligt tillfälle att göra något åt det.

PER JOHANSSON