DELA

En strid för våra västerländska värderingar pågår i Ukraina

När vi äntligen började se slutet av en pandemi som hållit världen i sitt grepp under två år så får vi nu uppleva en ny humanitär katastrof, denna gång i Ukraina. Det är inte slumpen som startar bekymren utan det är Rysslands ledare Vladimir Putin som bestämt sig för att Ukrainas befolkning inte fritt skall få välja vilken väg de i framtiden vill vandra.

Putin håller Ryssland i ett järngrepp tillsammans med sin ledande elit. Vi har tidigare sett honom rädda Syriens diktator, Bashar al-Assad, kvar vid makten genom militära ingripanden då Syriens befolkning reste sig mot honom. Nyligen räddade han Vitrysslands diktator, Aljaksandr Lukasjenko, kvar vid makten genom att sända ryska trupper till undsättning då befolkningen började kräva demokrati. Dessutom kom Putin lindrigt undan med att annektera Krimhalvön från Ukraina år 2014.

Gång på gång har Putin lärt sig att han med militära medel kan ta det han vill ha och hjälpa de som lovar honom evig lojalitet. Han har lärt sig att västvärlden är svag och splittrad. Västvärlden består av demokratier där den politiska ledningen drar sig för att fatta beslut som påverkar den egna befolkningen på ett negativt sätt. Detta har Putin lärt sig utnyttja maximalt.

Denna gång är det annorlunda. Västvärlden svalde Syrien, Vitryssland och Krim men nu rör det sig om ett land med en befolkning på 44 miljoner invånare och som till ytan är det största landet som är helt och hållet beläget i Europa. Dessutom kan ingen längre tro att Putins aptit skulle stanna vid Ukraina om han lyckas ytterligare en gång.

Det är svårt att inte bli kraftigt känslomässigt berörd av det som nu händer i Ukraina. Dessa känslor är berättigade och de utgör grunden för att våra demokratier i väst inte ännu en gång skall vika undan. I allt detta elände finner jag det uppmuntrande att se att Putin de facto lyckats med det han inte trodde var möjligt, att ena en splittrad västvärld som nu unisont står upp för Ukraina. Vi sänder inte soldater men vi inför sanktioner vars omfattning vi aldrig tidigare skådat. Både Finland och Sverige lovar humanitär och militär utrustning till Ukraina. Det har vi heller inte tidigare sett. Putins Ryssland kommer att isoleras på ett sätt som påminner om Nordkorea eller Venezuela.

Den direkta påverkan på vårt åländska näringsliv är begränsad även om vi har företag som har kunder i Ryssland och Ukraina.

Det som däremot kommer att påverka oss är stigande priser på energi och många övriga råvaror vilket i kombination med en oro på världens aktie-, ränte- och valutamarknader skapar ett tydligt inflationstryck.

Vi ser även att de avsiktliga störningarna på Internet ökar och det kan påverka våra möjligheter att komma åt olika tjänster via digitala kanaler. Det pågår ett omfattande cyberkrig där ute, vilket innebär att vi skall vara beredda på fortsatta tillfälliga störningar.

Finlands och övriga Europas ledare inser nu vikten av att göra sig av med beroendet av rysk energi. Denna strävan efter att i allt högre grad bli självförsörjande och samtidigt alltmer vikta över till förnybar energi visar ytterligare på den betydelse de planerade satsningarna på havsbaserad vindkraft kan ha för Åland och våra grannar. Vi får inte missa detta tillfälle.

Ålands Näringsliv samarbetar med Finlands handelskamrar för att koordinera hjälp till Ukraina och vi uppmuntrar våra medlemmar att bidra med stöd.

Putin kommer denna gång att stå som förlorare. Problemet är att krigshandlingarna ännu kan ta förhållandevis lång tid och befolkningen i Ukraina får betala ett synnerligen högt pris för denna strid. Vi behöver alla stå upp för Ukraina då denna strid handlar om mer än några markområden.

ÅLANDS NÄRINGSLIV RF.
PETER WIKLÖF
ORDFÖRANDE

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp