En AI-sökning motsvarar att koka en halv liter vatten
En enda AI-sökning kan förbruka cirka 0,3 wattimmar (Wh) elektricitet, vilket motsvarar att koka upp ungefär en halv liter vatten. Detta är mer än tio gånger mer än en traditionell Google-sökning. Att använda AI-tjänster som ChatGPT är alltså inte bara en fråga om datorkraft – det är också en fråga om energi och klimat.
I landskapsregeringens förslag till vårbudget flaggar man för en fortsatt satsning på AI och digitalisering. Och visst erbjuder AI stora möjligheter för offentlig sektor, men dess klimatpåverkan kan inte ignoreras. Det handlar inte om elen som kommer ur väggkontakten till datorn på skrivbordet – utan om den enorma energi som krävs för att driva serverhallar och annat runt om i världen.
Något resonemang om detta återfinns dock inte i budgetförslaget. Det är på något vis symptomatiskt för sittande regerings brist på genomgripande politik i klimatfrågan. Man förväxlar klimatpolitik med åtgärder som att elektrifiera skärgårdsfärjor. Och javisst, färjor ska elektrifieras. Allt annat vore Fred Flinta. Men klimatpolitiken kan inte reduceras till att hanteras bara på infrastrukturavdelningen!
Det här är något som Hållbart Initiativ ofta har upprepat: var finns klimatpolitiken på näringsavdelningen, finansavdelningen och – när det gäller digitaliseringen – på regeringskansliet?
Den ökande användningen av AI-teknik har en betydande inverkan på energiförbrukningen globalt. Enligt Internationella energiorganet (IEA) förväntas elförbrukningen från datacenter, AI och kryptovalutor fördubblas till över 1 000 terawattimmar (TWh) nästa år. Det motsvarar Japans nuvarande elförbrukning.
Vilka planer har landskapsregeringen för att hantera den ökade energiförbrukning som den egna digitaliseringen och AI-användningen innebär? Det här är något som bör tas med i planeringen från början. Mäta är att veta. Landskapsregeringen måste räkna de klimatutsläpp som deras digitala satsningar orsakar, ta ansvar för vilka tjänster som används inom förvaltningen och underlydande myndigheter, och klimatkompensera för utsläppen. Det är dags för regeringen att ta klimatpolitiken på allvar – även i den digitala världen.
ALFONS RÖBLOM (HI)
LAGTINGSLEDAMOT