DELA

Eländig tandhälsa – inte bara läskens fel

Det finns flera sätt att förbättra tandhälsan. Att gå till tandläkaren regelbundet för att bli påmind om hur viktigt det är att ta hand om sina tänder är ett sätt. I artikeln i Nya Åland nyligen om barns försämrade tandhälsa kan vi läsa om att läskdrickande och dålig tandborstning är ett par av orsakerna till att våra barn får sämre tänder. Det är fullständigt riktigt.
Det är också riktigt att det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen borstar sina tänder ordentligt varje dag.

Men det är också ett faktum att samhället de senaste åren har skurit ner på tandvården för barnen. Det är inte längre en självklarhet att gå till tandläkaren en gång i året. Barn som klarat sig utan hål kan få en lapp med sig hem från tandläkaren där det står ”välkommen tillbaka om två år!” Vad är det för budskap vi ger till barnen? Kanske det inte är så viktigt att gå till tandläkaren i alla fall? På två år hinner det hända mycket i munnen på ett växande barn. Handen på hjärtat, hur är det med oss vuxna? Är det inte så att ett stundande besök till tandläkaren kanske får oss att verkligen borsta lite extra noga vilket vi borde göra hela året? Kan vi förvänta oss att tioåriga barn skall klara detta bättre än vad vi gör?

Före de kommunala vattenbolagens tid hade man egna brunnar och särskilt på Norra Åland innehåller grundvattnet mycket fluor. Därtill hade man fluorsköljning i skolorna. Nuförtiden har de flesta kommunalt vatten med lägre fluorhalt och vi har ingen fluorsköljning. Hur rimmar det med den förebyggande tandvården?
Ledande tandläkaren Klas Silfverberg nämner massprofylax i skolorna vilket förebyggde hål hos dagens föräldrar. Det är kanske ingen slump att föräldrar till dagens stackars barn har så god tandhälsa. Tandborstningsundervisning med röda tabletter hos sköterskan och fluorsköljning lite nu och då kanske inte var så dumt. Återinför årliga besök hos tandläkaren för alla barn! Föräldrar! Protestera mera! Nöj er inte med sämre tandvård för era barn än vad ni själva fick. Upp till kamp emot hålen!
Britt Lundberg-Skantze
Victoria Lundgren