DELA

Elakt och barnsligt

Jag hade en diskussion med Daniel Lampinen angående hans önskemål att ha en folkomröstning om flyktingmottagning. Jag publicerade första delen av konversationen på min Facebook sida. Senare när jag skrev till honom ”Vill du sätta hinder i försöket att rädda oskyldiga människor från en miserabel situation du bör skäms” skrev han tillbaka ”… Samtliga åländska kommuner har rätt att välja att inte ta emot flyktingar. Jag är inte en ”god” människa. Jag bara är”. Jag slutade diskussionen för att det började låta löjligt och barnsligt.

Jag hade mer eller mindre samma känsla när jag läste Stephan Toivonens önskemål att ta emot blåögda och blonda flyktingar istället för Syrier. Låter det inte barnsligt?

Jag är inte kär i rasister och fascister men, tro mig, det finns rasistpartier som låter seriösa, har ett program och en vision som kan samla vilseledda och desperata folk. Vad de gör är att koncentrera sig på invandrings huvudkällan som är ekonomisk invandring. De försöker göra det svårare för utlänningar att få uppehållstillstånd och arbete. De undviker att sätta mycket energi för att stoppa flyktingmottagning. Inte bara för att flyktingmottagning står för en liten bråkdel av invandring, men också för att dess mänskliga syfte kan orsaka att den som står emot bli stämplad som elak och omänsklig. Det gäller att samla folk och röster. Politik är ingen barnlek.

Nu vill jag föreslå er, bussiga individer som sparkar i luften så fort ni känner lukten av flyktingmottagning, att bilda en seriös organisation. Ni hatar utlänningar? OK. Ingen lagstiftning, regering eller arme kan ändra på dina känslor. Men jag vill hellre ha ett värdigt motstånd än en löjlig och barnslig mobb av pratkvarnar. Ni kan formulera er utlänningsfientligt i en officiellt format som kan likna idén bakom ”Hembygdsrätt”. Det är nästan samma sak. Får ni samla folk bakom era idéer kan ni försöka göra den svårare för utlänningar att få jobb och uppehållstillstånd här på Åland genom lagstiftning. Det kanske går inte hem men det låter inte så dum heller.

Av flera hundra ålänningar som är födda utanför Europa och Nord Amerika nu, är kanske mindre än 10 procent som har hamnat på Åland som kvotflykting. Resten har kommit hit för att jobba.

Kvotflyktingar som kommer till Åland är en del av Finlands löfte till FN. Kommer de inte till Åland direkt, hamnar de i ett annat område i Finland och kommer till Åland som jobbsökare så länge det finns låg arbetslöshet här.

Snälla sluta den här röran. Det är barnsligt, komiskt, tragiskt och elakt. Det är äckligt.

Kaveh Bahar