DELA

Ekologisk odling är så mycket mer

Nyligen avslutades FN-konferensen COP15 som handlat om den akuta situationen för biologisk mångfald. Både ohållbart jordbruk och användandet av olika bekämpningsmedel finns med på Naturvårdsverkets lista under rubriken ”Massutdöende av arter”.

Det finns olika motiv när man väljer att bedriva sin gård ekologiskt. Starkaste motivet, vågar jag påstå, är för att skydda naturen och att slippa använda kemiska bekämpningsmedel.

För ett tag sedan besöktes Åland av representanter för regenerativt jordbruk, som har som mål att bedriva jordbruket i samklang med naturen istället för att kämpa mot den. Det vill säga samma mål som ekologisk odling alltid haft. Själv blev jag glad för att det fanns intresse för odlingsformen hos unga åländska jordbrukare. De behöver framtidstro och uppskattning, just det som mitt lilla ekologiska jordbruk gett mig så mycket av!

Nya hållbarare metoder har börjat anammas inom det konventionella jordbruket men för att snabbas på behöver utvecklingen stödjas av både politiker och konsumenter. Även det ekologiska jordbruket behöver stöd och uppmuntran för tillväxtens skull.

Det räcker inte att produkten du köper är åländsk. Ta också reda på hur den är odlad!

Och vi behöver politiker som inser att det är bråttom även med att hejda massutdöendet av biologisk mångfald. Det är skrämmande att alla Ålands reservvattentäkter är oanvändbara till dricksvatten. Att det fått gå så långt!

Om du måste sålla i din varukorg, tänk efter vad du sållar bort. Potatis och rotsaker är billig mat. Även om de är ekologiskt odlade.

ISABEL KVARNFORS

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp