DELA

Dumt att dricka på öspelen

Jag ser med fasa hur 16-åringar häller i sig bubbelvin efter damernas seger i Öspelsfinalen. Jag ser med stor undran hur ledare häller i sig samma sorts dricka efter Johanna Kahlroth vunnit halvmaran, och själv hällt i sig en skvätt. Skytteguld firas med öl på bild efter bild.
Hur stämmer det här med de regler om drogfrihet och nykterhet som de aktiva och ledarna förbinder sig att följa?
Hur stämmer det här med ÅIF:s drogpolicy, som de flesta idrotter förbundit sig att följa? Där framgår det bland annat att all förtäring av alkohol är förbjudet i samband med träning och tävling.
Det finns ett antal exempel på svenska idrottsmän som druckit i landslagsdräkt eller på väg hem från landslagsuppdrag och därför blivit avstängda från fortsatta landslagsuppdrag för en viss tid, i vissa fall till och med livstid.
Det här problemet behöver luftas och lyftas fram och jag hoppas att ÅIGA vidtar lämpliga åtgärder för att stävja det. Jag tvivlar på att någon blir avstängd, medaljerna är alltför viktiga för att det ska ske.
En sval engelsk ale smakar bra till maten liksom en spansk rioja, men är man på tävling eller träningsresa så får man klara sig utan det hur gott det än må vara.

Kjell Hansen
Simledare