DELA

Dröm eller mardröm, vad vill vi leva i

Den senaste tidens skriverier om infrastrukturnämndens nerskärningar så får mig osökt att tänka tillbaks till en budgetdebatt inför 2012 års budget.
Då tog jag fasta på de förslag som infrastrukturdirektören hade nämnt på ett stadsstyrelsemöte och drog dem till sin naturliga slutsats. I mitt anförande talade jag om hur bussen skulle ha sämre turer och färre passagerare. Jag talade om hur vi skulle ha minimistadgad utarbetad personal på våra institutioner, hur våra parker skulle växa igen och, till sist, om hur när djuren på Lilla Holmen är slaktade, är det då vi skall vakna upp och se att den här staden inte är den sorts stad vi vill leva i.

Det blev ett ramaskri från de moderata bänkarna och partiordförande Johan Ehn steg upp i talarstolen och anklagade mig för att måla upp ”en socialdemokratisk mardröm”. Han var inte den enda som höll arga anföranden som riktades mot oss socialdemokrater i allmänhet och mig personligen för att vi vågade säga vartåt den politiken ledde. Nu är vi närmare den verkligheten än vi varit tidigare.

Kanske man nu kan konstatera att det jag då sade om hur majoriteten i staden har skött stadens ekonomi, hur dessa konstanta nedskärningar och höjda avgifter har skickat signaler till befolkningen om att det inte lönar sig att satsa framåt och tänka positivt, nu har slagit ut i en stagnation. Det är fel väg, man måste stimulera ekonomin när det är sämre tider. Till exempel anställa ungdomar på sommaren att hålla efter stadens skötsel, inte bara avveckla.

Jag kan garantera att Socialdemokraterna inte kommer att tillåta denna slakt av Lilla Holmen, en av Mariehamns ursprungliga oaser. I infrastrukturnämnden, i fullmäktige och i budgetdebatten kommer vi att kämpa för att upprätthålla den service och den djurhållning som bör finnas för att ge mariehamnarna en anledning att besöka det som borde vara en stolthet för staden men som mest ses som ett problem av vissa politiker.

Det samhälle som av Moderaterna kallades för ”den socialdemokratiska mardrömmen” närmar sig, men vi socialdemokrater skall göra vårt bästa för att det inte blir en verklighet. Vi vill bygga drömsamhällen, inte mardrömssamhällen.
Mvh
Igge Holmberg (S)