DELA

Döm inte efter utseendet

Man ska inte döma någon efter utseendet. Det uttrycket passar bra in på debatten kring Bio Savoys restaurering. Stolarna är fel, färgsättningen är fel. Men rent ut sagt, vem bryr sig? Inte biobesökarna i alla fall.
Olika faktorer påverkar
Hur kan stolarna i en bio sal påverka ett sådant stort belopp som 100.000 euro i restaureringsbidrag? Efter att ha besökt bion ett antal gånger nu, ser jag hur väl den liknar hur den såg ut tidigare. Man har gjort ett bra jobb med restaureringen, så jag tycker ägarna är värda detta bidrag. Huvudsaken är att det finns en biograf för folket.

I Ålandstidningen 16.8.2011 säger stadsarkitekt Sirkka Wegelius att hon saknar det ljusa taket i biografen, som nu målats mörkt. ”En sådan förändring borde ha diskuterats med oss, det var en överraskning och besvikelse att se resultatet”, säger hon. Som svar på tal till detta säger Bio Savoys ägare Patrik Landell i Ålandstidningen 16.8.2011 att det mörka taket skall ge biobesökarna en bättre bildkvalité. Jag anser att Landell har en bra poäng i detta. Jag tycker att man borde prioritera filmupplevelsen för besökarna.

I samma artikel ger även Landell ett utlåtande angående biostolarna. Från början ställdes kraven att de skulle vara röda, med armstöd i tyg, släta ryggstöd och utan mugghållare. Men han bröt mot direktiven och valde stolar med mugghållare och hårda armstöd, medan han höll sig till de övriga kraven. Som en kommentar till detta säger Landell: ”Biobesökarna vill ha bekväma stolar och vi behöver kunna hålla rent lätt. Och ingen vill sitta med sin Cola mellan knäna när de ska balansera sina popcorn”. Jag håller med Landell i den här debatten. Efter att ha varit på bion var jag mest nöjd över de nya stolarna, och det faktum att mugghållarna fanns där. Annars skulle de säkert bli en debatt bland biobesökarna om att de vill ha mugghållare. De finns ju där som en bekvämlighetsfaktor. Sirkka Wegelius utlåtande om stolarna är: ”Vi har sagt att de får ersättas med nya, men de ska stilmässigt likna de gamla. Min bedömning är att de nya stolarna inte uppfyller villkoren enligt stadsplanen, jag är besviken över att de inte följde våra rekommendationer”.

Min åsikt är att man har förbättrat både bion både i bekvämlighet och i utseende. Jag håller inte med det stadsarkitekten och landskapsantikvarien säger. Tidigare var det ingen höjdare att gå på bio, stolarna var obekväma och det luktade konstigt. Efter den skönhetslyftning som Landell jobbat så hårt med, tycker jag att han har lyckats. Nu är det en positiv upplevelse att fara på bio. Jag tycker mina kriterier har uppfyllts.

Mariehamn behöver en bio, inte ett museum över hur bion har sett ut. Man vill att det skall vara nytt och fräscht. Åtminstone jag vill att vi har en bio som kan jämföras med dem man besöker i Stockholm. Ännu bekvämare skulle vara att härma de biografer som finns i Bangkok, där man får ligga i soffor med filtar och mysfaktorn stiger i taket. Men detta är så långt ifrån det gamla Bio Savoy man kan komma. Och vi vill ju ha en bio, så det är bäst att lyda order och göra bion som den varit förut. Men jag tycker ändå att det måste finnas plats för förändringar.

Till slut vill jag säga att all denna väntan på en ny bio verkligen har varit värt det. Jag erkänner att om man hade gjort om hela bion till något helt nytt skulle jag nog ha slagits av tanken att man borde ha gjort om den som den sett ut tidigare.
Så länge Mariehamn har en bio ska man vara nöjd. Bio är ett sätt att dela en känsloladdad upplevelse tillsammans med de andra biobesökarna. Skratta tillsammans, gråta tillsammans och äta sina popcorn tillsammans. Jag tycker Bio Savoy kan klassificeras som Ålands officiella vardagsrum.
Sara Karlsson