DELA

Det är inte gratisluncherna som är problemet

I onsdagens tidningen Åland beskrivs landskapsregeringens förmenta nolltolerans mot korruption, men silar man mygg och sväljer kameler? De stora problemen inom Skandinavien och även inom förvaltningen är nog inte det att tjänstemän skulle ta mutor eller tubbas av en bjuden varmkorv vid Rökka, utan något som kallas ”vänskapskorruption” det vill säga att man utan egen vinning agerar lag och regelvidrigt för att gynna en bekant, för att boosta sitt ego, eller för att hämnas upplevda oförrätter.

De som har kännedom om den så kallade LPA-upphandlingen kan inte annat än le igenkännande åt artikelns ”exempel på korruption”. För de som inte är så insatta är det kanske på plats med en sammanfattning: Det offentligt ägda, men de facto landskapsstyrda, bolaget ÅDA gjorde åren 2015-2016 en upphandling som hade så orealistiska krav att seriösa avstod att lämna in anbud. När den enda leverantören som lämnade anbud inte hade levererat något alls inom leveranstiden gjorde projektets styrgrupp, med advokathjälp, halvåret senare väsentliga förändringar i ramavtalet vilket är strängt förbjudet, vilket inblandade var väl medvetna om, men som tjänstemän och ministrar valde att aktivt hindra att kom ut till parter som offentligheten skulle krävt.

Tingsrätten har slagit fast att detta var en uppenbar och medveten handling, ett lagbrott av ÅDA:s dåvarande vd och styrelse. Det är oklart varför ÅDA valde att bryta mot lagen, men det är ganska sannolikt att tjänstemän inom

landskapsförvaltningen, som i praktiken har styrt över ÅDA, hade sitt finger med i spelet. Direkt då det började bli klart att projektet hade havererat, belades de anställda vid landskapets löneavdelning med munkavle och tjänstemän på landskapsregeringen agerade igen lagstridigt för att mörka hela affären. För detta har landskapsförvaltningen prickats av JO.

Trots detta fortgår den olagliga upphandlingen, utan de minsta försök att stoppa brotten eller andra försök till åtgärder.

Detta trots att landskapsförvaltningen och Ålands hälso- och sjukvård har, ännu efter 7 år, endast fått delar

av leveransen varav ingen del är fullevererad enligt grundkraven i upphandlingen. Det kan tilläggas att ramavtalet gått ut och att hela upphandlingsprojektet avslutats.

I verkligheten agerar man således helt i strid med sina egna direktiv: Man låter landskapsägda bolag bryta mot lagen. Man bryter själv emot lagen genom att undanhålla och förvanska information. Man fördröjer avsiktligen ärenden tills besvärstiden gått ut. Man använder orättvisa och osakliga metoder mot anställda genom att belägga dem med munkavle. Man sätter press på oberoende myndigheter för att stoppa granskningar (jämför kalabaliken kring Datainspektionen).

Så nej, det är nog inte gratisluncherna som är problemet.

ANDERS GUSTAFSSON