DELA

Den ”tillfälliga” fordonsskatten

För många år sedan kastade man på oss en fordonsskatt på, om jag inte minns fel, strax under 100 mark. Den skulle vara tillfällig. Kanske rent av en ettårig företeelse.
Detta skulle visa sig vara en lögn. Den kommer varje år. Stigit lite har den också gjort. Härom dan kom denna skattsedel igen. Men bara på min gamla flakbil, som jag har kvar för att köra lite ved och sopor med.
Nu hade skatten stigit med mycket över 100 procent! Förra året var det knappt 130 euro. Det är våldsam höjning från knappt 100 mark!
Redan förra året kom det en tabell på vad det skulle kosta i straffskatt för olika bilar. Jag tänkte inte mer på det, därför blev väl chocken stor nu.

Jag ringde flickorna
i Statens ämbetshus och frågade om denna svinaktighet, men de var som oskyldiga änglar. Naturligtvis, för alla order kommer ju från finska staten. Betala eller skrota bilen! Varför straffas vi på detta sätt? Och vad får vi för alla de pengarna?
Kom nu bara inte med något om miljön igen. Gå då hellre på de stora miljöbovarna. Om staten var ute efter att göra livet besvärligt för gamla pensionärer, vore det renhårigare att helt förbjuda alla bilar tillverkade före 1990. Eller kanske ge oss EU-bidrag till nyare flakbilar.
Karl-Erik Bergman
Geta