DELA

Dags för nya sätt att leda skärgårdstrafik

Efter landskapsregeringens totala magplask i tingsrätten och en fällande dom som innebär ett skadestånd på över 10 miljoner euro kan man nog konstatera att det inte längre är hållbart att bedriva trafikpolitik som förr.

Det måste finnas en övergripande samsyn kring hur skärgårdstrafiken ska utvecklas så att inte regering efter regering avbryter den tidigares ansträngningar för att uppnå en mer kostnadseffektiv och miljövänlig trafik. Det resultat vi nu ser med 10-12 miljoner för ingenting har visat att vi är vid vägs ände. Samtidigt lider skärgårdstrafiken under högsäsong på grund av trasiga färjor. Vi får nu glädjas med Korpoborna som snart får trafikera med den elhybridfärja som var beställd för den åländska skärgården och försöka ta nya tag.

Ett problem med nuvarande organisation är att det blir alltför mycket ministerstyre när det gäller landskapets infrastruktur. Det vore klokare att flytta över styrning och ledning av färjetrafiken till ett bolag. Långnäs Hamn är ett helägt landskapsbolag som kunde utvecklas till Långnäs Hamn och Rederi och handha upphandling av skärgårdstrafik, beställningar av nytt tonnage och en kompetent och långsiktig planering. Inkomsterna från hamnavgifter kan delvis finansiera trafiken och vidare kan landskapsregeringen köpa trafiktjänster från bolaget. Liknande modeller finns att hämta från riket och statligt ägda Finferries och från Estland där hamnbolaget också sköter trafiken till öarna.

Fördelen med detta är att landskapet kan utöva styrning över bolaget i form av ägare, men inte ägna sig åt politisk detaljstyrning. Eftersom färjorna kräver mycket service kan man överväga att landskapets varv och verkstad också blir en del av bolaget.

Frågor inom infrastruktur som tar lång tid och mycket pengar kan inte ändra kurs vid varje regeringsbyte, de kräver en bredare samsyn och uthållighet. Det gäller nu att kavla upp ärmarna igen och hitta nya konstruktiva sätt att komma vidare.

Skärgården är värd bättre än så här!

CAMILLA GUNELL (S)

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp