DELA

Dags att sluta skicka våra pengar till Helsingfors

I dag är det helt rätt att vara förbannad. Förra veckans besked om en utebliven justering av avräkningsgrunden blev som väntat en stor besvikelse för Åland. Men istället för att vara ledsna och arga och knyta nävarna i våra fickor borde vi väl nu om någonsin inse att det är dags att sluta skicka våra pengar vill Helsingfors?

För mig är det helt obegripligt varför de medel vi har slitit ihop med mycket svett och stor möda ska silas genom finansministeriets och Sannfinländarnas klor före de kan skickas till den åländska välfärden.

Löftet om vindkraftsstödet sveks i början av året efter åratal av förhandlingar och den efterföljande åländska besvikelsen fintades bort av ett löfte om förhöjd avräkningsgrund som även den visade sig klinga tomt.

Vi borde därför alla skicka in en nolldeklaration för året och istället frivilligt betala våra statsskatter direkt in på kontot till vår egen åländska regering. Sen får staten döma oss 29 000 ålänningar för skattebrott om de så vågar. Samhället måste bygga på förtroende mellan de som makten haver och folket, och efter två svikna löften på ett och samma år är mitt förtroende definitivt förbrukat.

Det är ju närmast absurt att vi ska betala åt finska politiker som uppenbarligen inte bryr sig om att upprätthålla en värdig relation med oss ålänningar.

Axel Jonsson

Ordförande för Ålands Framtid