DELA

Bra med tydlighet

Det är bra att Anders Gustafsson är tydlig och i NÅ 27/7 skriver att han tror att han föredrar inflyttning av folk som nu bor i Kongo-Kinshasa/-Brazzaville framför inflyttning av folk som nu bor i Sverige och röstar på Sverigedemokraterna.

I svenska riksdagsvalet 2014 fick SD cirka 800 000 röster. Om man ska gå efter rörelserna i opinionen under det senaste året, är det mycket som tyder på att de åtminstone kommer dubbla den siffran 2018. I landet som av vissa kallas för Landet Lagom, och av andra för Absurdistan, kan till och med denna unika och extrema situation bli verklighet efter nästa riksdagsval: ingen vill samarbeta med det största partiet.

I dagsläget har Åland haft en större inflyttning av sverigedemokrater än av kongoleser. Frågan är vad som kommer ”vinna” i långa loppet. Om det åländska etablissemanget öser på med mycket flyktingmottagande under kort tid, utan att låta folk rösta ja eller nej i denna specifika och speciella fråga, blir ju Åland mindre attraktivt för sverigedemokrater, absolut.

Daniel Lampinen

Nejsidan