DELA

Besluten ska fattas nära medborgarna

    Vi har i lagtinget den senaste tiden debatterat ett lagförslag i vilket det föreslås att så kallade ”accelerationsområden” ska införas i lagstiftningen. Det hela bygger på ett direktiv från EU som i korthet går ut på att snabba på processen med etableringen av storskalig energiproduktion. En stat/kommun kan utse ett område för en snabbare utbyggnad av förnybar energi, tillhörande industri samt överföring av energin i fråga. Miljökraven är mildare i dessa områden och tiderna för tillstånd regleras skarpare än idag.

    På Åland föreslås det nu att landskapsregeringen själv ska ges möjlighet att planera storskalig energiproduktion och att kommunerna enbart ska ha rätt att yttra sig. Det vill säga att kommunernas åsikter behöver inte beaktas ur ett juridiskt perspektiv.

    Parallellt med denna lagstiftningsprocess pågår en förändring av plan- och bygglagen. Landskapsregeringen har skickat ut ett brev till kommunerna där det föreslås att § 11 ska ändras så att kommunernas planeringsmonopol inte gäller när det kommer till accelerationsområden. Helt enkelt föreslås det att landskapsregeringen får bestämma var det i framtiden ska byggas ut exempelvis storskalig havsbaserad vindkraft eller vätgasproduktion.

    I Finland gör emellertid statsrådet helt tvärtom och föreslår att det är kommunerna som ska föreslå accelerationsområden och således i praktiken ges möjlighet att bestämma över om och var accelerationsområden ska placeras. Den finländska regeringen värnar det kommunala självbestämmandet, däremot på Åland vill Centern, Liberalerna och Socialdemokraterna flytta makten från kommunen till landskapet. Den nuvarande processen med exploateringen av Norrhavet verkar ha fått landskapsregeringen att vilja ändra lagen så att det ska gå smidigare i framtiden.

    Det som pågår just nu är att kommunernas möjlighet att säga nej till exempelvis havsbaserad vindkraft håller på att undergrävas. Frågan om vem som ska ha rätt att planera den åländska marken och vattnet när det gäller industriella satsningar av förnybar energi har förminskats och förlöjligats, men är central för det Åland jag vill bo på idag och i framtiden.

    Obunden samling menar att kommunerna ska ges uttrycklig möjlighet att säga nej till planer om accelerationsområden som föreslås av landskapsregeringen. Det är en självklarhet för oss då de människor som bor i närheten av dessa områden måste få en möjlighet att påverka processen.

    Vi ska vara stolta över vårt småskaliga samhälle som har byggts upp under generationer. Vi ska bevara den kommunala beslutanderätten och inte agera för att undergräva den utan mycket goda skäl.

    CHRISTIAN WIKSTRÖM (OB)